SPONSORLU BAĞLANTILAR

24 Ağustos 2010 Salı

Gebelik ve Verem


Günümüzde eskisi kadar yaygın olmayan verem ve frengi, gebelik süresince özel bir tutum gerektirir. Gebelik nedeniyle tedavinin ertelenmesine hiç bir zaman izin verilmez.

Verem

Halka, koruyucu BCG (verem aşısı) yapılması çok önemli bir koşuldur ve mutlaka yerine getirilmesi gerekir. Verem ile gebelik üç biçimde görülebilir: Gebelikle birlikte ya da gebelik süresinde ortaya çıkan verem; tedavi altındaki bir veremlinin gebe kalması; verem geçirmiş ve iyileşmiş bir kadının gebe kalması.

Gebelik ve Verem

Gebelik ve verem birlikte gelişiyorlarsa ya da verem gebelik süresi içinde ilerlemekteyse, teşhis sistemli olarak konmalıdır (kadınla konuşarak deri tepkimesinde negatiften pozitife dönüşme olup olmadığını, daha önce verem geçirip geçirmediğini, verem aşısı yapılıp yapılmadığını öğrenmek, bu nedenle yararlıdır). Teşhis konduktan sonra tutulacak yol, düzenli bir denetim altında, özel verem ilaçlarıyla tedaviye girişmektir.

Verem ilaçları kesinlikle etkili olduğundan, hastalığın önü alınabilir (önü alındı diye tedaviye ara verilmemelidir). Böylece, dölütün hastalığın olası sonuçlarına katlanabilme şansı artar.

Verem tedavisi gören kadının gebe kalması

Verem tedavi edilmekteyken gebeliğin ortaya çıkmasından korkmaya gerek yoktur. Günümüzün olanaklarıyla ilaç tedavisi sürdürülmeli, gerekiyorsa cerrahi tedaviyle tamamlanmalıdır.

Verem geçirmiş kadın ve gebelik

Veremli kadının çocuğu

İlerleyici bir veremin tedavi görmemesi, verem ilaçlarının bilinmediği dönemlerde olduğu gibi, hastalığın önemli ölçüde ilerlemesine, gebe kadının durumunu, dolayısıyle de dölütü ciddi biçimde etkilemesine yolaçar.

Tedavi sürerken, doğum sırasında özel önlemler almak gerekir. Verem aşağı yukarı gebelikle aynı zamanda ya da kısa süre önce başlamış ve tedavi altına alınmışsa, annenin artık bulaştırıcı olmadığı kesinlikle anlaşılıncaya kadar, çocuğu anneden ayırmak temkinli bir tutum olur. Ayrıca, çocuğa verem aşısı (BCG) uygulamak da gerekir.

Veremin üstünden 2 yıl geçmemişse, annenin çocuğa süt vermesi öğütlenmez. Hastalık daha eskiyse, annenin veremden ne ölçüde etkilenmiş olduğunada böylelikle bakılır.”

0 yorum:

Yorum Gönder