KARAAĞAÇ – ULMUS CAM PESTRİS
Kullanılan Kısımları : Taze dal kabukları, yaprakları
Kullanıldığı Yerler:
Dahilen Kullanılışı: 1-2 yıllık dal kabukları, kaynatılıp kullanıldığında kanı temizler, üreyi atar, kuvvet verici, idrar artırıcı, terletici ve ishal kesicidir. Romatizmada ve egzamada da faydalıdır. Yaprakları şeker hastalığında kullanılır.
Haricen Kullanılışı: Taze dalların kabukları çıbanlara ve cilt kabarmalarına iyi gelir. Yaralarda yara kapatıcı, ezik ve berelerde kullanılır, göz hastalıklarında göze kompres yapılır.
KARA HURMA – DİOSPYROS
Diğer İsimleri : Hurma Eriği -Yahudi Hurması
Kullanıldığı Yerler:
Dahilen Kullanılışı: Taze meyveleri yemiş olarak yenilir, olgun halde kurutulan meyveleri yenildiğinde ishali keser.
Odunu kaynatılıp içilirse kanı temizler.
Kullanılışı: 1 bardak suya, ince kıyılmış odun konur, 20 dk kaynatılıp, içilir.
KARA TOPALAK – CYPERUS ROTUNDUS
Diğer İsimleri : Sud Kökü – Topalak
Kullanılan Kısımları: Yumruları
Kullanıldığı Yerler:
Dahilen Kullanılışı: Karın şişliğinde, idrar artırıcı, kuvvet verici (bilhassa veremde) adet söktürücü, terletici, midevi, kurt düşürücü, ishal kesici, gaz söktürücü ve uyarıcı etkileri vardır.
Kullanılışı: 1 bardak kaynar suya, 4 gr yumru konur, 10 dk bekletilip, içilir.
Aynı maksatla taze yumruları yenir.
Haricen Kullanılışı: Merhem haline getirilir, yara iyi edici olarak kullanılır.
0 yorum:
Yorum Gönder