Doğum hastalıklarında frenginin önemi oldukça azalmıştır. Klinik açıdan zengin ve çok şiddetli biçimlere giderek daha az Taşlanmaktadır. Çoğunlukla, ancak özel serum incelemeleriyle ortaya çıkarılan biçimlerle karşılaşılmaktadır. Tarih boyunca frengi, gebelik süresince birçok tekrarlayan düşük, erken doğum, doğuştan oluşum bozuklukları, v.b. olaya neden olmuştur.
Frenginin dölüte yansıması, frengi etkeninin (treponema) eten engelini aşması (5. aydan başlayarak) yoluyla olur.
Dölüt üstündeki etki
Frenginin dölütün gelişmesi üstündeki etkisi, genellikle geç aşamalarda kendiliğinden düşük ya da erken doğum (kanıtlamak oldukça güçtür) biçiminde ortaya çıkar.
Bunun yanısıra, frengi, dölütün ölümüne neden olabilir, dolayısıyle ölü doğuma ve. düşüğe neden olabilir; ayrıca deri belirtileri ya da dalak ve karaciğer büyümesi gibi iç organ bozuklukları yaratır. Aslında, çocuk çoğunlukla görünüşte sağlıklı olarak doğar ve ancak annede frengi olduğu biliniyorsa çocukta da frengi araştırması yapılır. Çocuktaki herhangi bir anormallik, ilerde yaşamını tehlikeye sokabileceğinden, tedavi gerektirir
Gebelik ve Frengi
Verem geçirmiş gebe kadın uygun bir tedavi görmüşse ve o zamandan beri yapılan muayenelerde hastalıkta hiç bir ilerleyici tekrarlama görülmemişse, tedaviye yeniden başlamak gerekmez; ama, akciğerler daha sıkı bir ‘denetim altında olarak tutulmalıdır.
Tıbbi açıdan alınacak tutum
Frenginin farkına, varıldıktan sonra, kadının gebe kalmaktan kesinlikle kaçınması gerekir; klinik belirtilerin ortadan kalkmasından ve hastalığın geçtiğinin serum incelemeleriyle kanıtlanmasından ancak bir yıl sonra gebelik düşünülebilir. Kadm hastayken gebe kalırsa ya da frengi gebelik sırasında ortaya çıkarsa, vakit geçirmeden tedaviye başlanmalıdır. Günümüzdeki en etkili antibiyotik tedavisi, penisilin ve türevleridir. Genel kural olarak, birincisi hastalık ortaya çıkar çıkmaz, daha hafif olan ikincisiyse gebeliğin 6. ayma doğru, peşpeşe 2 tedavi kürü uygulanır. Erken tedavi uygulanmasıyla, gebeliğin 5. ayından önce hastalığın önünü almak,, dolayısıyle hastalık etkeninin eten engelini aşmasını önleyebilmek olasılığı vardır. Bütün bunlara karşın doğan çocukta frengi belirtileri varsa (deri bozunları, organ anormallikleri, çocuğun kanında serum incelemesi anormallikleri), çocuktan kan alınarak (yaşma uygun miktarda) serum incelemeleri yapılmalıdır.
0 yorum:
Yorum Gönder