SON ÜÇ AYDA UYULACAK SAĞLIK KORUMA KURALLARI
Gebeliğin en yorucu ayları kuşkusuz son üç ay, özellikle de 8. ve 9. aylardır. Doğum izninin amacı, aşırı yorgunluğun erken doğuma neden olmasını engellemektedir.
Dinlenme
Dinlenmek tam bir hareketsizlik anlamına gelmez. Kilo almayı kolaylaştıracak ve bacaklardaki kan dolaşımını bozacak böyle bir tutum zararlı olur. Bu dönemde kadının, düzenli ve dinlenmek için ara vererek etkinlik göstermesi gerekir. İster çalışmak, ister eğlenmek amacıyla olsun, kendini zorlaması doğru değildir.
Yolculuklar
Zorunlu yolculuklar en uygun koşullarda yapılmalıdır. Uçak yolculukları hızlı ve az yorucudur; ama havayolları şirketlerinin, gebeliğin belli bir aşamasına ulaşmış (genellikle 7-8 ay) kadın yolcu kabul etmeme hakları vardır. Demiryolu da, otomobile oranla çok daha rahat bir yolculuk sağlar.
Son üç aydaki yolculuklar konusunda iki noktaya daha dikkat çekmek gerekir: Doğuma yakın dönemde yapılan uzun bir yolculuk, doğum sürecini harekete geçirebilir; doğuma yakın dönemde uzak yerlere tatile gitmek, doğumun kararlaştırılmış yerde yapılmasını güçleştirebilir. Yolculuk sırasında başlayan doğum, annenin yabancısı olduğu bir ortamda, gebeliğin denetimi süresince toplanmış verilerden haberi olmayan yabancı bir hekim yardımıyla gerçekleşecek demektir.
Son üç ayda, özellikle sıcak iklimlerde yaz tatili öğütlenmez. Zaten katlanılması kolay olmayan fazla sıcaklık, toplardamarlar için da zararlı olabilir. Denize girme de (özellikle çok uzun süreli, aşırı soğuk suda ve yorucu yüzme hareketleriyle) bu dönemde öğütlenmez.
Spor
Doğumdan önce öğütlenebilecek en iyi etkinlik, yürümektir.
Cinsel ilişkiler
Dölyatağının çıkıntı yapması, cinsel ilişkileri güçleştirir, ama olanaksızlaştırmaz; bununla birlikte, son ayda, cinsel ilişkiden vazgeçilmesi böylelikle doğru olur.
0 yorum:
Yorum Gönder