DOĞUMLA İLGİLİ GENEL KAVRAMLAR
Çocuğun dünyaya gelmesi gebeliğin son evresidir. Gebelik süresince yapılan düzenli muayeneler, normallik ölçütlerinin varolduğunu, dolayısıy-le doğumun, özel kuşkulara yer olmadan yapılabileceğini göstermiştir. Tersine, bazı anormal etmenler belirlenmişse, gebelik gibi doğum da özel bir özen, yoğun çalışmalar ve özel teknikler kullanılmasını gerektirecektir. Doğumun yapılacağı yer ana-baba tarafından, gebeliğin daha ilk aylarında kararlaştırılmıştır. Evde doğum yapmak, uygar dünyada günden güne azalan bir olaydır. Gebelik sırasında anormal belirtiler vermiş özel durumlarda, doğumun uzman kişiler ve özel donatımlar bulunan bir klinikte yapılması gerekir. Doğum, geleceğin annesi için son derece önemli bir beden çalışması, yeniden doğan çocuk içinse, yaşam koşullarında kökten bir değişiklik demektir. Bu nedenle doğumun hem anne, hem de çocuk için iyi geçmesini sağlayacak bütün önlemler alınmalıdır.
DOĞUMUN NORMAL AKIŞI
Tıp açısından doğum, dölütün doğması ve ilişiklerinin (en önemlisi etendir) atılmasıyla sonuçlanan kâssal ve mekanik olayların oluşturduğu bir bütündür.
Doğumun normal kabul edilebilmesi için, bir dizi niteleyici özellik taşıması gerekir.
Zaman ölçütü
Normal bir doğum, gebelik süresinin sonunda, yani 270 vede 280 günde olur; bu süre, kadından kadına ya da gebelikten gebeliğe değişebilir. Bu durumda, çocuğun «zamanında doğduğu» söylenir.
Doğum biçimi
Yalnızca, dölyolundan ve aygıt kullanmayı gerektirmeyen doğum normal kabul edilmelidir. Doğal yoldan doğuma her engel, girişim gerektirir.
Doğumun akışı
Normal bir doğum, genellikle birbirini ara vermeksizin uyum içinde izleyen üç evre içerir: Dölyatağı boynunun silinmesi ve açılması; çocuğun doğması; kadının kurtulması (etenin çıkması).
Çocuk
Çocuğun denetlenmesi
Normal özellikler gösteren bir gebelikten sonra, zamanında doğan çocuk genellikle boy, ağırlık, biçim ve beden muayenesi açısından belirli özellikler gösterir. Bu durumda, yeni doğmuş çocuğun normal olduğu söylenir.
0 yorum:
Yorum Gönder