SPONSORLU BAĞLANTILAR

30 Temmuz 2010 Cuma

Kızamık


Çok bulaşıcı hastalıktır, aşağı yukarı bütün çocuklar bu hastalığa yakalanır. Virüsünün kolayca yayılması nedeniyle çok sık görülür. Genellikle zararsız, ama çocuğu bitkin düşüren bir hastalıktır. Bazı koşullarda ciddi olabilir (çok küçük çocuklarda; Siyah Afrika ülkelerinde; azgelişmiş ülkelerde; iç içe, üst üste yaşanan yerlerde). Bu yüzden, yakın bir geçmişte bulunan kızamık aşısı çok yararlı olmuştur.

Nedenler: Kızamık virüsü miksovirüsler grubundandır. Hastalığın döküntü evresinde, önce burun salgılarında bulunur (bu nedenle, çocuk, döküntü döneminden önce bulaştırıcıdır).

Hastanın öksürüğüyle doğrudan bulaşır, çok ender olarak üçüncü kişiler aracılığıyla dolaylı olarak bulaştığı da görülür. Özellikle sonbaharda ve ilkbaharda küçük salgınlarla yayılır, ilke olarak kızamığa, ömür boyunca yalnızca bir kez yakalanılması, kazandırdığı bağışıklığın sağlam ve kesin olduğunu göstermektedir.

Teşhis Başlangıç evresi:
Sessiz geçen kuluçka evresinden sonraki başlangıç evresi, niteleyicidir. Teşhis, bu evrenin belirtilerine dayanılarak konur. 3-5 gün sürer; bu sürede başka hastalıklarla karıştırılma olasılığı da vardır. Ateş 38,5 vede 39°C arasında değişir. Öksürük boğuk ve sıkıntılıdır. Gözler kızarır, akar. Çocuğun burnu .da sürekli aktığından ve yüzü şiştiğinden, yüzü ağlamaklı ve asık bir görünüm alır.

Bu evrede teşhis, ağızda Koplik belirtisi (yanakların iç yüzünde kırmızı bir lekeyi çevreleyen bir ya da birkaç tane beyaz renkli küçük kabartı) aranarak doğrulanır. Tozşekere benzeyen kabartılar, mukozaya sıkıca yapışıktır.

Yerleşme evresi: Çocuk hastalığı kaptıktan 14 gün sonra, döküntüler başlar. Ateş her zaman yüksektir (zaten ateşsiz kızamık olmaz). Döküntüler saçların dibinde ve kulakların arkasında başlar, sonra gövdeye, kol ve bacaklara iner (2-3 günde). Tipiktir: Kırmızı lekeler yuvarlak, birkaç milimetre çapında, hafifçe kabarık, yer yer de birbirine bitişiktir. Genellikle lekelerin arasında sağlıklı deri bölgeleri vardır. Kaşıntı yoktur.
kizamik


Çocuk tepeden tırnağa kırmızı renktedir. Yavaş yavaş ateş ve döküntüler azalır, yorgunluk hali yiter. Çoğunlukla, nekahet döneminde ihtilata raslanmaz. Çocuk 16 gün okula gidemez.

kizamik
Döküntülü bir virüs hastalığıdır. Başlangıçta soğuk algınlığından fark edümez. Bir defa kızamığa yakalanan kimse ömür boyu hastalığa bağışıklık kazanmış olur. Virüs, soluk verme sırasında, hastanın ağzından çıkan nem damlacıklarıyla bulaşır. Daha çok 5-10 yaş arasındaki çocuklarda görülür. Kızamık aşısı hastalığın hafif geçmesini sağlar.

Döküntüler, deri üzerinde meydana gelen kırmızı kabarcıklardır. Ağız içinde beyazımsı kabarcıklar oluşur, ateş 39 – 40 dereceye kadar yükselebilir. Deri döküntüleri önce başta, özellikle kulakların arkasında, boyunda ve alında belirir. 24 saat içinde gövdeye, kol ve bacaklara yayılır. Üç gün içinde döküntüler şiddetini kaybeder, vücut sıcaklığı normale döner.
Kızamıkçık da yine döküntülü bir çocuk hastalığıdır. Kızamıktan daha hafif geçer. 2 – 3 gün içinde tamamen kaybolur. Fakat gebelik sırasında, özellikle ilk üç ay içinde anne kızamıkçık çıkarırsa, doğacak çocuk için büyük bir tehlike söz konusudur. Çocuğun beyni ve kalbi zedelenebilir, körlük ve sağırlığa yol açabilir. Bu gibi durumlarda hasta süreldi hekim kontrolünde bulunmalıdır.

Kızamık ve kızamıkçıkta hastanın bulunacağı ortam sıcak olmalıdır.

0 yorum:

Yorum Gönder