ÇİLEK
İÇİNDE BULUNAN MADDELER:
Su, kireç, demir, şeker, sellüloz, yağ, asid, minerallerden, sodyum, fosfor, magnezyum, potasyum, kükürt, iyod ve brom. Vitaminlerden: B, C. K. ve E vitaminleri bulunur. Çilekte bulunan şeker meyve şekeri olduğu için şeker hastalıklarına tavsiye edilir.
VASIFLARI :
İçerden besleyici, kuvvet verici serinletici, idrar söktürücû, yumuşatıcı, kariciğer, sinir sistemi ve iç ifraz guddelerini düzenleyici, mikrobları öldürücü ve nihayet tansiyon düşürücü olarak kullanılır.
Çilek bazı kişiler tarafından hazmı zor bir meyvedir. Bunda kızartı ve kaşıntı gibi allerjik tezahürler görülür. Bu gibilere çilek tavsiye edilmez.
İçten kullanılışı:
Zayıflar, veremliler, romatizmalılar, böbreklerinde kum ve taş bulunanlar, tansiyonu yüksek olanlar, damar sertliği olanrlar, kabız olanlar, karaciğeri şiş olanlar ve safra kesesinde taş olanlar bu güzel ve kokulu meyveyi bolca yemelidirler.
Çileği aç karnına aperatif olarak yemelidir. Mevsiminde günde 250 – 500 gram yenirse insanın daha çok yaşadığı görülmüştür. Çilek suyu mikrob öldürücüdür. Çilekleri temizlemek için suda bol yıkamak ve bir saat süre ile şarapta ıslatmak kâfidir.
Dıştan kullanılışı:
Bu meyve yüzü güzelleştirmek için dışardan da kullanılır.
Akşam yatmadan önce çilekleri ezip bolca yüze sürmek yeter. Bütün geçe yüzde kalan çileği ertesi sabah bol su ile yıkamak suretiyle yüzdeki buruşuklukların gittiği görülür. Bundan başka çilek’ezilir ve bir tülbent içinden süzülür. Bir yumurta akı bu süzülen suya ilâve edilir. Bundan sonra bu karışığa 20 damla gül suyu ilâve edilir ve bir pamuk parçası ile yüze sürülür. Yüzde bu karışık bir saat kaldıktan sonra karbonatlı su ile yıkanacak olursa yüz buruşukluklarının kaybolduğu kolaylıkla görülür.
Yarım kilo çilek sabah aç karnına yenirse exyure dediğimiz bağırsak kurtlarını da düşürür. Yalnız sabah çilek yendikten sonra öğleye kadar hiç bir şey yememelidir.
Çilek bitkisinin kök ve yaprakları aynı şekilde kabız kalanlara ve romatizmalılara iyi geldiği görülmüştür.
0 yorum:
Yorum Gönder