ÇAVDAR -SECALE CEREALE
Kullanıldığı Yerler:
Dahilen Kullanılışı: Çavdar unundan yapılan ekmek yenildiğinde yumuşak bir müshil olarak faydalıdır. Çavdar kaynatılıp suyu içildiğinde saraya, boğaz ağrı ve şişliğine faydalıdır, gözün görme gücünü artırır.
Çavdar kanı durultur, kan dolaşımı bozukluğunda faydalıdır, kan kesicidir, kalp rahatsızlığı, damar sertliği ve tansiyonu olanlara çok faydalıdır, damarları yumuşatır, tansiyonu düşürür, kollestrolde faydalıdır, kireçlenmelerde kullanılır. Pekliği gidermek için ve umumi olarak
Kullanılışı: 1 kilo suya, 1 kaşık ezilmiş çavdar konur, 10 dk kaynatılır. Soğuyunca süzülür, su yerine içilir. 1 günde tüketilir.
Haricen Kullanılışı: Kaynatılan suyu ile göze kompres yapıldığında gözün görme gücünü artırır. Şişlikler, çıban ve iltihaplarda, arpacıkta, yıkama veya kompres şeklinde kullanılır. Tırnak mantarında çavdar unu hamur haline getirilir, tırnağın üzerine sarılır.
ÇAVDAR
İÇİNDE BULUNAN BELLİ BAŞLI MADDELER:
Karbonhidratlar, azotlu maddeler, minerallerden demir ve kalsyum bulunur.
ÇAVDARIN FAYDALARI:
Kanı sulandırır, kuvvet verir yapıcı ve damar sertliğine karşı koyma hassasıda vardır.
KULLANILDIĞI HASTALIKLAR:
Damar sertliğinde, damar hastalıklarında, tansiyon yüksekliğinde, kanı sulandırmak için kullanılır.
NASIL KULLANILIR?
Ekmek yapılır bir litre suya 30 gram çavdar kaynatılır, bu su yumuşaklık vermek için kabız olanlara içirilir.
Çavdar ekmeği yiyen halk arasında kalb ve damar hastalıkları az veya hiç görülmemiştir.
0 yorum:
Yorum Gönder