SPONSORLU BAĞLANTILAR

28 Temmuz 2010 Çarşamba

Cadı Fındığı ve Centiyane Otu


CADI FINDIĞI -HAMAMELİS VİRGİNİANA

Kullanılan Kısımları: Yaprakları genç dalların kabukları

Mevzii astrenjan, hemostatik, sinir sistemi rahatsızlıklarını iyileştirici, venöz kan damarlarını onarıcı ve kan dolaşımını kuvvetlendirici, ağrı dindirici, kan durdurucu, kan dolaşımını düzenleyici, sıkıştırıcı, menapoz da, kanamalarda, rahim ve yumurtalıklarda kan toplanması halinde faydalıdır.

Kullanılışı: 1 bardak suya, 1 çay kaşığı yaprak konur, 2-3 dk kaynatılır, günde 2 defa 1 fincan içilir.

Taze bitkiler sıkılır, suyundan 15 gr yarım bardak suya konulur, 2 saatte bir 1 kaşık içilir.

Haricen Kullanılışı: Basurda pomat veya fitil şeklinde de kullanılır.

CENTİYANE KÖKÜ -GENTİANE LUTEA

Diğer İsimleri : Kantaronu Kebir, Defne Yezid, Güşad Otu, Yılan Otu

Kullanılan Kısımları : Kökü ve sapları

Toplama Zamanı: Sonbaharda

Kurutma Şekli: Güneşte

Kullanıldığı Yerler;
Dahileri Kullanılışı: Dispepside, gastritte, faydalıdır. Sindirim sistemi sinirlerinin uçlarını uyararak, ifratazı artırır ve iştahı açar, safra kesesi hastalıklarında, kuvvet vericidir. Ateşi düşürür, alyuvarları artırır, karaciğer ve dalak tıkanıklarını giderir, aybaşı kanını söktürür, idrarı artırır, mide ve karaciğer hastalığına iyi gelir, zatülcempte faydalıdır. Zafiyette, kansızlığa, takatsızlığa, kalp rahatsızlığına karşı çok faydalıdır. Mide yanmasına, mide ekşimesine ve mide zafiyetine iyi gelir, vücudu güçlendirir. Kalp hastalıklarında hastalarda görülen asabi durumları yatıştırıcıdır. Umumi halsizlik durumlarında, mafsal ağrılarında, adale kramplarında, romatizmada tedavi edici olarak kullanılır.

Dahilen Kullanılışı: 1 bardak kaynar suya, 4- 10 gr ince kıyılmış centiyane kökü konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir (mutlaka yemeklerden evvel içilmelidir). Centiyane kökü ve sapları toz haline getirilir, günde 2-3 defa 0.2-1 gr içilir, mutlaka yemeklerden bir müddet evvel içilmelidir.

Taze centiyan kökü ezilir, elde edilen sudan 3-4 damla bir bardak suya, damlatılarak içilir.

Zehirli olmayan çok iyi bir ilaçtır. Dozaşımı kusmalara sebep olur, hazmı güçleştirir. Haricen: Yara iyi edicidir, cerahatli ve habis yaralarda centiyane kökü toz haline getirilir ve yaralara serpilirse derhal faydalı olur. Kesilmeyen aşırı aybaşı kanamalarını kesmek için centiyane kökü toz haline getirilir, kına ile karıştırılır. Avuç içine yakı gibi konulursa kanamayı derhal keser. Vücuttaki lekeleri (behak-beras) gidermek için centiyane kökü kaynatılır, bu su ile hastalıklı deriye kompres yapılır. Taze kök sıkılarak elde edilen suda aynı maksatla kullanılır. Kullanılışı: Yara iyi edici olarak 1 bardak suya, 20 gr centiyane kökü konur, yarısı kalıncaya kadar iyce kaynatılır. Bu su ile yaralar yıkanır.
Aşağıda isimleri yazılı bitkilerin toprak üstü kısımları da centiyane kökü gibi iştah açıcı ve ateş düşürücü olarak kullanılır. Mavi centiyan (sütlü güşad otu), afat (gentiane olivieri).

0 yorum:

Yorum Gönder