SPONSORLU BAĞLANTILAR

28 Temmuz 2010 Çarşamba

Cırtatan Otu , Cezayir Menekşesi


CEZAYİR MENEKŞESİ BÜYÜK -VİNCA MAJOR- CEZAYİR MENEKŞESİ KÜÇÜK -VİNCA MİNOR

Cezayir menekşesi’nin içerisinde kanser tedavisinin başlangıcı olan kemoterapide kullanılan vinkristrin ve vinblastin adlı maddeler bulunmaktadır. Tedavide % 80 iyi neticeler elde edilmektedir.

Heriki bitki de aynı maksatla kullanılır.

Yaprakları ishal kesici, idrar söktürücü ve iştah açıcıdır.

Emzikli kadının sütünün çekilmesi için kullanılır, 1 bardak kaynar suya, 5 gr çiçek konur, 10 dk bekletilip içilir.

CIRTATAN -ECBALÜUM ELATERİUM

Diğer İsimleri : Karga Keleği, Acı Düvlek

Kullanılan Kısımları: Kökleri ve meyvesi

Kullanıldığı Yerler:

Dahilen Kullanılışı: Kökü, birçok hastalığın tedavisinde kullanıldığı gibi idrar artırıcı ve müshil etkiye sahiptir. 15 gr kuru kök 1.5 kilo suda 10′ dk kaynatılır, sıcakken süzülür. Bu su tekrar yarıya ininceye kadar kaynatılır, bu sudan günde 2-3 bardak içilir.

Doz aşımı halinde kalın bağırsağı tahriş eder. Kanlı ishale sebep olur. Taze bitkinin usaresi kesinlikle kullanılmamalıdır. Taze bitkiden elde edilen elaterium isimli madde müshil olarak kullanılır. Hodgkin —hastalığınının tedavisinde olgunlaşmamış meyvelerden haşlama usulü ile elde edilen hülasası kullanılır. Olgunlaşmamış meyve, idrar artırıcı, tansiyon düşürücü, kronik nefritte, kanlı ürede, sirozda, şiddetli zayıflatıcı, ishal verici olarak ve narkotik zehirlenmelerde kullanılır.

Sıkılan suyundan günde 4-5 mgr hap haline getirilip içilir. Basurda cırtatan kökleri toz haline getirilir, güllaç içinde içilir.

Haricen Kullanılışı: Sinüzitte meyvelerinin sıkılması ile elde edilen usareye aynı nisbette su konulur. Buruna 1-3 damla damlatılır, sarılıkta da aynı şekilde kullanılır, 2-3 günden fazla kullanılmamalıdır. Sinizütte faydası tıbben ispatlanmıştır.

Buruna, suyundan 1-2 damla çekilirse, sarılığa iyi gelir. Gözdeki sarılığı alır. Ayak parmaklarındaki kaşıntılara sürüldüğünde kaşıntıyı geçirir, cüzzam ve bacak şişliklerinde, gut’ta, sinir ağrılarında suyu sıkılır, bu su ile ağrıyan yerler ovulur.

Kuru veya taze köklerden hazırlanan lapa ve merhemler tümörler ve kronik cilt yaralarında (egzama vs. de kullanılır). Taze kökün iç kısmı bir bıçak ile kazınarak elde edilen usare ağrı kesici ve yara iyi edici olarak cildin üzerine sarılır. Kireçlenmelerde, boyun ağrılarında, fil hastalığı, gut, mafsal ağrısı, sırt ağrısı ve siyatik ağrılarında taze cırtatan suyu çıkarılır. Bu suya, aynı nisbette zeytinyağı karıştırılıp masaj yapmak suretiylede kullanılabilir.

Yaprakları, urların üzerine konulduğunda urları olgunlaştırıp çözer.

Taze bitki apse ve ağrılı yerlere ezilerek konulur.

Basurda; cırtatan kökü toz haline getirilir, gres yağı ile karıştırılır, basurun üzerine sürülür, 4-5 gün devam edilir.

Ağrılarda cırtatan parçalanır. Kavanoza konulur, üzerine alkol ilave edilir, 10-20 adet aspirin ezilip karıştırılır, birkaç gün bekletilip kullanılır.

0 yorum:

Yorum Gönder