Ortaya çıkışı önceden kestirilemez; hiç bir tedaviden de etkilenmez. Döküntülerin 4. — 5. gününde apansızın 30 vede 40C ateş, bilinç bozuklukları, hattâ koma, çırpınmalar ve çeşitli felçlerle ortaya çıkar.
Evrimi çocuktan çocuğa değişir. Hastaların zihin ve hareket işlevlerinde bozukluk bırakır, iz bırakmadan iyileşir ya da ölümle sonuçlanır (hastaların 1/3′inde).
Kendiliklerinden iyileşmeye doğru evrim gösteren denge bozuklukları da beyin iltihabına bağlanabilir.
Tedavi
Şunları kapsar:
— hasta, öteki çocuklardan ayrılır (hastaneye yatırma önerilmez);
— aspirin ve istediği kadar içecek verilerek, ateşle savaşılır; beslenme dengeli ve yalın olmalıdır.
Süt bebekleri dışında, antibiyotik kullanılmaz.
Gamaglobülin iğneleri, özellikle süt bebeklerinde ve dirençsiz çocuklarda yararlı olur. Zaten çoğunlukla, çocuk 6 aylık oluncaya kadar annesinden aldığı antikorlarla korunduğundan, ilk 6 aylık dönemde kızamık pek görülmez. Bulaşma sırasında yapılan gamaglobülin iğnesi, 21 gün sürekli etkili bir koruma sağlar; bulaşmadan 5-9 gün sonra yapılansa, hastalığı hafifletir.
8 aylıktan büyük bütün çocukların, özellikle de gelişmekte gecikme gösteren, solunum, kalp ya da genel hastalıkları (şeker hastalığı) olan ve toplu halde yaşayan (yuva, kreş) çocukların aşılanması önerilir. Aşı yapıldıktan 11 gün sonra bazen, hafif, döküntüleri belli belirsiz ve a tipik (tipik olmayan) bir kızamık durumu görülebilir. Aşının koruyuculuğu da kalıcı değildir.
0 yorum:
Yorum Gönder