SU KESESİNİN YAPAY OLARAK YIRTILMASI
Su kesesi, çocuğun çıkışından az önce yırtılır Bu iş kendiliğinden olmazsa, yapay olarak gerçekleştirilir.
Su kesesinin yapay olarak yırtılması gerekli görüldüğünde, dölyatağı boynunun açılış dönemi hangi evresinde bulunursa bulunsun, kadın, kadındoğum muayenesi konumunda yatırılır. Hekim, tıpkı kadın-doğum muayenesinde yaptığı gibi, dölyolu boşluğunu parmakla yoklar ve dölütün önünde gergin durumda olan su kesesine ulaşır. Özel bir kıskacı iki parmağının yardımıyla içeri uzatarak, yeni bir kasılma gelişinceye kadar bekler ve kasılma doruk noktasına gelince, kıskacın ucuyla su kesesini deler; daha sonra, deliği yavaş yavaş genişletir. Kullanılan kıskaç, annede herhangi bir bozuna yolaçmaz.
Su kesesinin yırtılması sonunda bir miktar sıvı akar; sıvının rengi ve içeriği denetlenir.” Su kesesinin yapay olarak yırtılmasından ve kasılmanın sona ermesinden sonra, dölütün kalbini dinlemek ve kalp atışlarında değişiklik olmadığını saptamak çok önemlidir. Daha önce, parmakla muayene sırasında, dölüt ile dölyatağı boynu ya da kadının leğeni arasında hiç bir engel bulunmadığı da saptanmıştır.
Eskiden dölütü çevreleyen zarların kendiliklerinden yırtılmasını beklemenin nedeni, bu zarların dolütü travmalardan olduğu kadar, enfeksiyondan da koruduğu inancıydı. Bir yandan bu tutum, bir yandan da doğum yardımı olanaklarının azlığı, doğumu son derece yavaşlatmaktaydı.
Yapay yırtmanın yararı
Günümüzde, doğum sırasında su kesesinin yapay yırtılması, dölüt önünde yeralan su kesesi dölütün çıkış için iyi bir yön almasını engellediği zaman, gerçekten gereklidir. Öte yandan, uzun sürebilen bir doğumda, mikrop kapma tehlikesi de günümüzde yok denecek kadar azalmıştır (mikropsuz koşullarda çalışma ve antibiyotikler sayesinde). Ayrıca, akışı pek iyi olmayan bir doğumda da, yapay yırtmanın rolü önemlidir. Yırtılma sonucu, çoğunlukla kasılmalar da daha düzenli bir hal alır ve dölyatağı boynu daha hızlı açılmaya başlar; bunun, nedeni, bir ölçüde, dölyatağınm alt bölümüne baskıyı, su kesesinin yerine, doğrudan doğruya dölütün yapmasıdır.
Yapay yırtma için gerekli koşullar
Yapay yırtmanın zararlı olmaması için, bazı koşullara uymak gerekir. Her şeyden önce, dölyatağı boynunun silinmesi tamamlanmış, açılması başlamış olmalıdır. Boyun bütünüyle silindikten ve genişleme 3 vede 5 sm’ye ulaştıktan sonra, yapay yırtmaya girişilebilir. Ama önce, kordonun, dölütün gövdesinin önde geleh bölümü ile kadının leğen girimi arasına sıkışmasını önlemek için, dölütün leğen girimine yeterince dayandığını saptamak gerekir. Gerçekten, dölütün başı leğen girimine dayanmamışsa, yırtılma sonucunda dölüt, hidrolik askı sisteminin bir bölümünden apansızın yoksun kalacağından, leğen boşluğuna doğru düşer. Sıvı ortamda yüzmekte olan kordon da, bu apansız su yitimi sırasında aşağı doğru emilir. Görüldüğü gibi, yırtma işleminin güvenli ve etkili olabilmesi için, yukarda belirtilen iki koşula kusursuzca uyulmalıdır.
0 yorum:
Yorum Gönder