Yalnızca süt bebeklerinde görülmesiyle, klinik belirtileriyle ve evrimiyle nitelenen bir deri hastalığıdır.
Nedenler: Bazı bebeklerde bu hastalığın yerleşmesine uygun bir duyarlık bulunduğunu kanıtlayan çeşitli öğeler vardır:
— kalıtımla ilgili öğe: Aynı ailenin bireylerinde astım, alerji kökenli nezle, Quincke ödemi, egzama ya da kurdeşen görülmesi (bazen, aynı kişide bu hastalıkların tümüne birden raslanır);
— kan sayımında eyozinofil yüksekliğiyle yansıyan biyolojik öğe-,
— daha özgül alerji testlerinin pozitif çıkması. Alerji yapan etkenlerin bulunması bazen son
derece güçtür. Etkenler bazen besin, bazen başka kökenli, çoğunlukla da birkaçı biraradadır.
Teşhis: Hastalık genellikle yaşamın ilk yılı içinde başlar ve deriye kırmızı bir görünüm verir. Bozunlar bazen sızıntılı, bazen kesecikler biçimindedir; kurumuş halde soyulan, incecik deri parçacıkları görülür; bozunlar kaşıntılı ve hafifçe ödemlidir.
Bu egzamanın yerleşme biçimi de niteleyicidir-Yüzün alın bölgesinde, yanaklarda ve çenede yer-alır, ama doğal deliklerin (ağız, burun, gözler) çevresine ve saçlı deriye ulaşmaz. Buna karşılık, bazen apansızın ellere ya da özellikle dirsek, bilek, diz gibi büklümlere sıçrar; hattâ saçlı deri ya da gövdeyi sarabilir.
Kulak kepçesinin alt bölümünde yeralan bir çatlağa da raslanabilir.
Evrim: Değişken süreli nöbetler halinde ilerler; çoğunlukla belirli bir neden olmaksızın, ağırlık eğrisinde değişmeler ve hafif ateş nöbetleri gözlenir. Çocuk, genellikle 18 ayda iyileşir; ama bu süre 1-2 yılı da bulabilir. Egzamanın yerini başka alerji belirtileri (nezle, soluk borusu-bronş iltihabı; özellikle de astım) de alabilir.
Görüldüğü gibi, egzama, katlanması güç, ama zararsız bir hastalıktır. Bununla birlikte, 2 özel ih-tilatı tehlikelidir:
— nedeni henüz bilinmeyen solukluk-yüksek ateş sendromuyla nitelenen ivegen egzama;
— Kaposi’nin suçiçeğine benzer döküntüsü: Çocuğun yüzü apansızın sıvı dolu keseciklerle kaplanır; daha sonra bunlar sertleşerek rengi siyaha çalan kabuklar oluştururlar. Hastanın ateşi 40°C’a kadar yükselir. Genellikle, egzamalı kişilerde ilk kez uçuk virüsü enfeksiyonunun görülmesiyle ya da çiçek aşısı yapılmasıyla oluşan tehlikeli bir hastalıktır.
Tedavi Kaşınmayı azaltma: Kaşınmayı azaltmak için çeşitli maddelerden yararlanılabilir:
— kortizon içeren kremler, yalnızca egzamanın yerel olduğu durumlarda kullanılabilir; etkilidirler, ama sağladıkları iyileşme kısa sürelidir; enfeksiyonları da kolaylaştırabilirler; ayrıca derinin ilacı büyük ölçüde emmesi olasılığı da vardır;
— çeşitli merhemler (çinko oksitli).
Enfeksiyon eklenmesinden koruma: Çeşitli önlemler alınabilir:
— bozunlarm bazı sular (rivanol, asit borik) ya da çok yağlı sabunlarla (asitli sabunlar öğütlenmez) temizlenmesinden sonra, Goulard suyu (eau de Goulard);
— hafifçe permanganatlı suyla banyodan sonra, gümüş nitratla bozun bölgelerine hafif hafif dokunmak (hastalığın yaygın ve sızıntılı biçimlerinde bazen yararlı olabilir).
Huzursuzluğu ve kaşıntıları yatıştırmak için, bazen hafif yatıştırıcılara da başvurulur.
Aşı sorunu: BCG aşısı her zaman yapılabilir. Hastalığın ilerleyici döneminde çiçek aşısı yapılmamalıdır. Hattâ, yakın çevreden birine bu aşı yapılmışsa, egzamalı çocukla temasını kesmek gerekir. Bu, çiçek aşısının çocuklara çok erken (egzama 3 aylıktan başlayarak yerleşebileceğinden, çocuk 3. ayma girmeden önce) yapılması gereğini kanıtlamaktadır.
Çocuk felci aşısında da sakmımlı davranılmalı, seyreltilmiş aşı iğneleriyle çocuğun katlanma gücü değerlendirilmelidir. Boğmaca aşısı için de durum aynıdır.
Egzamalı süt bebeklerine kuşpalazı ve tetanos aşıları yapılmasının sakıncası böylelikle yoktur.
0 yorum:
Yorum Gönder