Uyuz: Sarcoptes scabiei adı verilen asalağın yaptığı bu hastalık, günümüzde azalmaktadır.
Bulaşıcıdır; özellikle yatak ve giyecekler yoluyla geçer. Son derece kaşıntılıdır (çocuk, durmadan kaşınır). Ailede, özellikle geceleri şiddetlenen kaşıntılı bir deri hastalığı bulunması, akla hemen uyuz teşhisini getirmelidir. Hastalık bedenin belirli yerlerini etkiler: Parmak araları; koltukalti; üreme organları çevresi.
İkinci bir enfeksiyon eklenmezse, bozunlar hemen hemen belirsizdir: Küçük kesecikler ve üstünde birbirine yakın grimsi renkte noktacıklar taşıyan çizgiler (bu çizgiler, hastalığın niteleyici belirtisi olmakla birlikte her zaman bulunmazlar).
Tedavi şunlara dayanır:
— yassı bir fırçayla ve parmak aralarına ayrı bir özen gösterilerek, benzil benzoat uygulamak;
— 24 saat sonra yıkanma;
— giyecek ve iç çamaşırlarını mikroptan arındırmak.
Tedavi, ailenin bütün bireylerine uygulanmalıdır.
Saçlı deri bitlenmesi: Bitlenme, çocukta en çok saçlı deride görülür. Saçlı deride kaşıntı, kaşınan yerlerde oluşan bozunlar (impetigoyu andırır görünüm sonucu saçlara bulaşan kabuklu, beyaz oluşumlar) klinik belirtilerin başlıcalarıdır. Teşhis, çocuğun başında, başlığında ya da yastığında bit bulunmasına ve saçta sirkeler (kepeğe benzeyen ama saça sımsıkı yapışan saydam, küçük kütlecikler, yani asalağın yumurtaları) bulunmasına dayanır.
Saçları yalnızca sabunla yıkamak yeterli değildir. Bir süre, her gün asalak öldürücü bir şampuan uygulamak (sözgelimi kwell şampuan) ve saçları temiz bir bezle sarmalamak gerekir DDT’ de etkilidir. Traş etmek kesinlikle yararsızdır.
0 yorum:
Yorum Gönder