SPONSORLU BAĞLANTILAR

30 Temmuz 2010 Cuma

Süt Bebeklerinde Kaba et Pişiği


Bu deri kızarıklıkları, acı verici ve tedaviye dirençli olmakla birlikte, genellikle evrimleri iyidir. Süt bebeğinin genel sağlık durumunu bozmaz ve yara izi bırakmadan iyileşir.

Nedenler:

Nedenleri çoktur:

— çocuğun derisinin üstündeki koruyucu boynuzsu tabakanın, çok ince olduğundan çok duyarlı olması;

— su geçirmeyen don kullanılması sonucu sidikle uzun süreli temasın, deride tahrişe yolaçma-si;

— enfeksiyonlu ishal ya da antibiyotik kullanımı durumlarında, kaka asitliğinin artması;

— yapay dokuma çocuk bezlerinin yaygın kullanımı;

— bezleri yıkamada deterjan ve yumuşatıcılar kullanılması.

Bu son durumdaki pişik, yeterince durulanmamış çamaşırlarda kalan klor ve deterjanların kimyasal etkisi sonucu ortaya çıkar. Yerleşimi de çok özeldir: Derinin yalnızca tahriş edici maddelerle temas eden bölgelerinde görülür. Deterjan kullanmaktan vazgeçildiğinde iyileşir.

Teşhis: Klinik görünüm niteleyicidir. Pişik, hafifçe kabarık, 1-2 sm çapında, az ya da çok dağınık, yer yer. birbirleriyle birleşen kırmızı lekelerden oluşur. Kızarıklık kabaetlerde olduğu kadar, dış üreme organlarında, karnın alt bölümünde ve butlarda da görülür. Genellikle, deri kıvrımlarını ve makat bölgesini etkilemez.


Tedavi: Yalnız yerel tedavi uygulanır. Bazen çamaşırları yumuşatıcı maddelerden, lastik don kullanmaktan vazgeçmek, bezleri yıkadıktan ve duruladıktan sonra, bazı mikropların üremesini önleyen dört değerli amonyum tuzları eriyiğine batırmak gibi özgül önlemler almak gerekebilir.

Biberona bir parça hazır mama ya da kalsiyum karbonat eklemek, «meme emen çocuklarda görülen asit ishal» durumunu ortadan kaldırmaya yeterlidir. Hastalığın nedeni ne olursa olsun, kabaet-leri elden geldiğince açıkta bırakarak, vazelin, zeytinyağı ya da çinko oksitli merhemler kullanarak, deriyi tahriş edici etkenleri yalıtmak gerekir. Özel durumlarda kortizonlu ya da antibiyotikli merhemler kullanmak gerekip gerekmediğine ancak böylelikle hekim karar vermelidir.

Çoğunlukla renkli mikrop kırıcı eriyikler kullanmak gerekir; ama bunlar çok geniş deri yüzeylerine sürüldüklerinde bazı zehirlenme ya da alerji tepkilerine yolaçabilirler. Ayrıca, hastalığın evriminin gözlenmesini de engellerler. Enfeksiyona karşı güçlü önlemler gereksiz olduğu gibi, ağızdan antibiyotik verilmesi de öğütlenmez.

0 yorum:

Yorum Gönder