SPONSORLU BAĞLANTILAR

30 Temmuz 2010 Cuma

Mikrop Kökenli Deri Hastalıkları




Çocuk mikroplara çok duyarlı olduğundan, impetigo, yılancık, perleş gibi hastalıklara yakalanabilir. Streptokok ve öteki mikropların yolaçtığı başka deri hastalıkları da vardır; ama en sık raslananlar bunlardır.

İmpetigo: Streptokok, stafilokok ya da her ikisinin birlikte yolaçtıkları yüzeysel bir deri enfeksiyonudur (çakmak hastalığı da denir). Çok bulaşıcıdır, doğrudan temasla geçer; temizlik kurallarına uyulmaması da bulaşmayı kolaylaştırır. Çoğunlukla hastalığa, ailedeki çocukların tümü yakalanır.

Bozunlar daha çok yüzde, özellikle de ağız ve burun çevresinde yeralırsa da, çocuk kaşıma yoluyla mikropları bedeninin başka yerlerine de taşıdığından, ikincil bir yayılma da sözkonusu olabilir. İmpetigo, deriye yapışan, koptuğunda kırmızı renkte ve irinli yaralaşmış bir yer bırakan, sarımsı kabuklar oluşmasıyla nitelenir.

Hastalığın kabuklu döneminde önce, çok kısa süreli bir sıvı dolu büyük kesecik oluşur; içindeki sıvı başlangıçta berraktır, sonra bulanır. Daha sonra kabarcığın yerinde bir kabuk oluşur; kabuk kaldırılırsa 1-2 sm’lik, dibi irinli, yuvarlak bir yara ortaya çıkar. Kabukların koparılması durumunda, hastalık daha uzun sürer ve bazen çok koyu renkli olabilen yara izleri (ektima) bırakır.

Mikrop Kökenli Deri Hastalıkları

Uyuz ya da egzama bozunlarma ikinci bir enfeksiyon eklenmesi de, yerleri kaşınırsa impetigo görüntüsü verebilir. Bu durumda başlangıçtaki yara (yani uyuz ya da egzama yarası impetigo görünümü almış olacağından, teşhis güçleşir.

Tedavi kolaydır, çoğunlukla çabuk sonuç verir. Şunlara uyulması gerekir:

— çocuğun kaşınmasını önlemek;

— kabukları, kuru ya da sıvı halinde eczalı sabuna batırılmış bir gazlı bezle temizlemek;

— renkli maddelerle (Miliyan eriyiği, metilen mavisi, eyozin) yerel mikroptan arındırma uygulamak;

— streptokok ve stafilokoklarla savaşmak için, genel ve yerel antibiyotik tedavisine başvurmak.

Yılancık: Gene streptokokun neden olduğu bir deri bozukluğudur: Kendiliğinden ortaya çıkabileceği gibi, başka bir yaranın ya da başka bir deri hastalığının ihtilatı olarak belirebilir.

Özel belirtiler olmadan geçen 5 vede 6 günden sonra, başağrıları, 40°C ateş ve genel bir sıkıntı durumu başlar. Yılancığın yaptığı deri plağı çok kırmızı ve hafifçe şişkindir; kırmızı leke ile çevresindeki sağlıklı deri arasındaki sınırda, kıvrımımsı bir çıkıntı oluşur, yavaş yavaş kağıda dökülmüş bir yağ damlası gibi genişler; bazen içi sıvı dolu kabarcıklar oluşturur.

Hastalığın hafif, ama tekrarlayıcı biçimleri de vardır. Tedavi 5-7 gün süreyle (tekrarlayıcı biçimlerde bu süre daha uzun olabilir) penisilin iğnelerine dayanır.
Perleş: Çocuklarda streptokok çoğunlukla perleşe de neden olur. Dudakların bitişme yerlerinde sızılı ve tekrarlayıcı çatlaklar oluşur. Çatlaklardan örnek alınarak laboratuvarda inceleme, bazen mayaların ya da başka mikropların bulunmasını sağlar.

Tedavide gümüş nitrat eriyiği ya da antibiyotikli merhemler (hafif hafif dokundurularak sürülür) kullanılır.

0 yorum:

Yorum Gönder