PORTAKAL
Portakalın vatanı Çin’dir. Bugün iklimi elverişli bütün ülkelerde yetiştirilmektedir. Portakalın birkaç cinsi vardır.
İÇİNDE BULUNAN MADDELER:
Su, asidler. sellüloz ve nişastalı maddeler. 100 gram portakal suyunda 100 mgr. C vitamin bulunur. Bundan başka B1, B2, ve P vitaminleri vardır. Minerallerden: kalsiyum, potasyum, magnezyum, fosfor, sodyum, demir, bakır, tutya, manganez ve brom bulunur.
VASIFLARI :
Kış mevsiminin en 1yi meyvelerinden biridir. Besleyici, iştah açıcı, sinir ve kaslara kuvvet verir ateşli hastalıklarda bol miktarda yenilir ve suyu içilir. Vücuda serinlik verir, hazmı kolaylaştırır, damarları korur, kanamayı durdurur ve kanı sulandırır, idrar söktürür, yumuşaklık verir.
NERELERDE KULLANILIR :
Çocuklada ve yaşlılarda; kansızlıkta, ateşli hastalıklarda, ruhi ve bedeni zayıflıkta, hazımsızlıkta, grip ve salgın hastalıklardan korunmak için, zehirlenmelerde, diş eti iltihaplarında, ekzama ve cilt hastalıklarında kullanılır. Portakal, şeker hastaları tarafından yenebilir, çünkü 100,gram soyulmuş portakal 10 gram ekmeğe eşittir.
NERELERDE KULLANILIR:
Portakal suyu taze olarak içilmelidir; zira çabucak bozulur. Günde yemeklerden evvel 3-4 bardak içmelidir. Süt çocuklarına da hergün 3 kahve kaşığı içirilmelidir. Portakal suyu grip salgınlarında hastalıktan korunmak için çok çok faydalıdır.
Portakal reçeli ve marmelatları karaciğer, bağırsak ve mide hastalıklarında çok faydalıdır.
Portakal kabuğu : Gripten sonra suda kaynatılarak içilirse vücuda kuvvet verir. Kurutulmuş portakal kabuklarından bir miktar, bir çay fincanı kaynar suyun içine atılır ve süzüldükten sonra içilirse iştahı açar.
Taze portakal kabuğu yarım saat suda kaynatılır, bu su atılır ve yeniden 20 dakika hafif şekerli suda kaynatılır. Kabuklar bir tabak içinde soğumaya terkedilir. Ertesi sabah bu kabuklar yenilecek olursa hem mekanik, olarak ve hem de safrayı çoğaltmak suretiyle kabızlığı önler.
0 yorum:
Yorum Gönder