Pirincin 3000 çeşidi bulunmaktadır. Yurdumuzda da bol miktarda pirinç yetiştirilmektedir.
İÇİNDE BULUNAN MADDELER :
A, B1, B2 ve B6 vitaminleri, karbon hidratlar, yağlı maddeler, azotlu maddeler, kalsiyum, fosfor, demir, potasyum, sodyum, kükürt, magnezyum, manganez, klor, iyot, tutya ve arsenik bulunur.
VASIFLARI:
Pirinç yapıcı ve enerji vericidir. Bunlardan başka pirinç tansiyon düşürür, kandaki ürenin vücuttan atılmasını sağlar ve ayni zamanda kabızlık verir. Bu yüzden ishalli hastalara bol pirinç lapası tavsiye edilir.
NERELERDE KULLANILIR :
Pirinç büyüme çağında kullanıldığı gibi ruhen yorgun olanlara, tansiyonu yüksek kimselere ve ishallilere tavsiye edilr. Pirinç azöteimi dediğimiz kanda ürenin çoğaldığı anlarda hastaların bolca yemesi tavsiye edilir.
NASIL KULLANILIR:
Pirinç mutfaklarımızda pilavı, çorbası yapıldığı gibi dolmaların içine giren bir besin maddesidir. Ayrıca bir litre suya 25 gram pirinç koyarak kaynatılır ve bu su ishallilere verilir.
Pirinç unundan yakılar yapılır ve bu yakı cilt iltihaplarında dıştan kullanılır. Asya memleketlerinden Çin ve Hindi Çini’de cilalanmış pirinç çok yenir ve bu memleketlerde Beri-beri hastalığı çok görülmüştür.
Bu hastalığın .tedavisi kabuğu çıkarılmamış pirinç yedirmekten ibarettir. Tansiyonlu ve kanda azottu yüksek olan hastalara pirinç elma kompostosu ile yedirilirse tahammülü lezzeti daha hoş olur.
0 yorum:
Yorum Gönder