SPONSORLU BAĞLANTILAR

31 Temmuz 2010 Cumartesi

Osteoporoz Döneminde Ke­mik Yoğunluğu Ölçümü


Kemik Yoğunluğu Ölçümü
Osteoporoz teşhisinin konulmasında önemli bir araç olan ke­mik yoğunluğu ölçümü çok basit bir işlemdir.
Bu yöntemi şöyle açıklayabiliriz: Hasta makineye uzanır. 8-10 dakika süren bir tarama yapılır. Genelde iki bölgeden analiz alınır. Tüm vücut da taranabilir. Hastanın kemiğindeki dansite değerlerine bakılır ve kendi yaş grubuna uyan normal değerler­le kıyaslanır. Normal yaş gruplarına göre kemik dansitesi çok düşükse, beklenen yani klasik osteoporoz değil, bir başka hasta­lığa bağlı osteoporoz olabilir diyoruz; hormonal nedenler, tiroid, hipofiz problemleri, sürekli ilaç kullanmak… Genç erişkin grubu ile kıyaslandığında (25 vede 40 yaş grubu ağırlıklı dansite de­ğerleri), dansite az ise yavaş yavaş osteoporoz riski var denilir. İki kıstas vardır: Biri kendi yaş grubuna göre, biri de genç eriş­kin grubuna göre. Bu değerlere göre tanı konulmaktadır.
Kemik ölçümü yapan çok değişik üreticilerin değişik cihaz­ları ülkemizde bulunmaktadır. Bunların her birinin “normal” değerleri farklıdır. Yani değişik makinelerde hastada bu neden­le bir gün ara ile yapılan tetkiklerde değişik makinelerde deği­şik değerler bulunur. Bu durum sizi şaşırtmasın.
Hastanın kendi kendine, kemik yoğunluğu ölçümü yaptır­mak istemesi anlamsızdır. Mutlaka önce kendi kadın hastalıkla­rı uzmanına danışmalıdır. Eğer doktoru gerekli görürse bu tet­kik yapılmalıdır. Hasta tetkiklerini, bir yıl ya da iki yıl aralıklar­la yaptırıyorsa, aynı tarihte yaptırması gerekiyor. Mevsimsel değişiklikler kişiyi etkileyebiliyor.

0 yorum:

Yorum Gönder