KARAHİNDİBA
Sarı kapitulumlu, şemsiyeye benzeyen uçucu papuslu, rozet şeklinde toplanmış yapraklı çok senelik otsu bir bitkidir, kökleri acı madde ve inulin taşır. Tonik olarak kullanılır. Memleketimizde vardır. Yabani şekilde bütün Avrupada, Hindistan, Çin, Amerika, Kuzey Afrika’da, İran’da da yetişir.
Kullanılan kısmı: Kök ve yapraklarıdır.
İÇİNDE BULUNAN BELLİ BAŞLI MADDELER:
Klorofil, inuline, levuloz, kolin, yağlı asidler, A. B, C vitaminleri, kaisyum, potasyum, demir, magnezyum, fosfor, silis, sodyum, kükürt ve manganez.
VASIFLARI :
Bu bitki karaciğerin dostudur. Safra bitkisi adı da verilir. iştah açar, kuvvet verir. Safra kesesi üzerine etki yaparak onu harekete geçirir ve safra kesesini boşaltır. Kan dolaşımını düzenler, idrar söktürür.
KULLANILDIĞI HASTALIKLAR:
İÇTEN KULLANILIŞI :
Karaciğer şişkinliğinde, yetersizliğinde, sarılıkta, safra ve böbrek taşlarında, kanlarında fazla kolesterol bulunanlarda, damar kireçlenmesi veya sertliğinde ve romatizma, üremi, böbrek yetersizliği, kabızlık, varis, hemoroid, kansızlık, zayıflık, şişmanlık ve skorbüt hastalıklarında böylelikle kullanılır.
DIŞTAN KULLANILIŞI:
Süt gibi beyaz usaresinden siyillere sürülür. Sapları ve yaprakları kaynatılarak elde edilen suyundan göz banyosu yapılır ve gözleri temizler.
İÇTEN KULLANILIŞI :
Yaprak ve köklerinden bir avuç (50 gram) bir litre suda kaynatılır. İki dakika kaynattıktan sonra 10 dakika demlendirilir. Bundan yemeklerden önce olmak üzere günde 3 fincan içilir.
0 yorum:
Yorum Gönder