SPONSORLU BAĞLANTILAR

29 Temmuz 2010 Perşembe

Karahindiba

KARAHİNDİBA

Sarı kapitulumlu, şemsiyeye benzeyen uçucu papuslu, ro­zet şeklinde toplanmış yapraklı çok senelik otsu bir bitkidir, kökleri acı madde ve inulin taşır. Tonik olarak kullanılır. Mem­leketimizde vardır. Yabani şekilde bütün Avrupada, Hindistan, Çin, Amerika, Kuzey Afrika’da, İran’da da yetişir.

Kullanılan kısmı: Kök ve yapraklarıdır.

İÇİNDE BULUNAN BELLİ BAŞLI MADDELER:

Klorofil, inuline, levuloz, kolin, yağlı asidler, A. B, C vita­minleri, kaisyum, potasyum, demir, magnezyum, fosfor, silis, sodyum, kükürt ve manganez.

VASIFLARI :

Bu bitki karaciğerin dostudur. Safra bitkisi adı da verilir. iştah açar, kuvvet verir. Safra kesesi üzerine etki yaparak onu harekete geçirir ve safra kesesini boşaltır. Kan dolaşımını dü­zenler, idrar söktürür.

KULLANILDIĞI HASTALIKLAR:

İÇTEN KULLANILIŞI :

Karaciğer şişkinliğinde, yetersizliğinde, sarılıkta, safra ve böbrek taşlarında, kanlarında fazla kolesterol bulunanlar­da, damar kireçlenmesi veya sertliğinde ve romatizma, üremi, böbrek yetersizliği, kabızlık, varis, hemoroid, kansızlık, za­yıflık, şişmanlık ve skorbüt hastalıklarında böylelikle kullanılır.

DIŞTAN KULLANILIŞI:

Süt gibi beyaz usaresinden siyillere sürülür. Sapları ve yaprakları kaynatılarak elde edilen suyundan göz banyosu ya­pılır ve gözleri temizler.
İÇTEN KULLANILIŞI :

Yaprak ve köklerinden bir avuç (50 gram) bir litre suda kaynatılır. İki dakika kaynattıktan sonra 10 dakika demlendi­rilir. Bundan yemeklerden önce olmak üzere günde 3 fincan içilir.

0 yorum:

Yorum Gönder