Beyin-omurilik sıvısının akış yollarının beynin karıncıkları düzeyinde tıkanması, sıvı miktarının artmasına ve kafa içi basıncının yükselmesine neden olur.
Akış yollarının tıkanma nedenleri beyin zarları kanamaları (pıhtılar), urlar, beyin zarları iltihapları ve sinir sistemindeki oluşum bozukluklarıdır. Klinik teşhis, sistemli biçimde art arda yapılan muayenelerde, kafatası çevresinin anormal hızla arttığının saptanmasına dayanır. Bu arada çocuk genellikle normal değildir; bitkin, uykulu, çevresine karşı ilgisizdir; zayıflar, sık sık kusar; hareket etkinliğini yitirmiştir; bıngıldak şişkindir.
Kafatası filmlerinde, kafatası dikişlerinin genişlemiş olduğu görülür. Gazlı beyin filmi ve beyin karıncıkları filmi, tıkanmanın nerede olduğunu ortaya koyar. Beyin atardamarları filmi ve radyoizotop incelemesiyle, bir ur varsa görülmeye çalışılır. Hastalık ilerleyicidir. Kafa içi basın artışı hızla ciddileşir (körlük ve beyin fıtığı sonucu ölüm tehlikesi vardır). Bu geç evrede, sinirsel bozukluklar kalıcı duruma gelmiştir; daha sonra büyüme-gelişme ve zeka geriliği olasılığı da daha yüksektir.
Tedavi, engelin çevresini dolaşarak sıvıyı akıtmaya ya da daha iyisi bir ucu yan karıncıkta, öteki boyun toplardamarında olacak bir sonda yardımıyla sıvıyı toplardamar ağına aktarmaya dayanır. Bu tedavi zamanında uygulanırsa, sinirsel bozunlar oluşmasını önleyebilir.
0 yorum:
Yorum Gönder