SPONSORLU BAĞLANTILAR

30 Temmuz 2010 Cuma

Hepatit A, Hepatit B, Hepatit C, Sarılık Hastalıkları


Bulaşıcı karaciğer iltihabı, ağız ve dışkılar yoluyla ve hastalıklı kimselerle ilişkide bulunma sonucu yahut yiyecek ve suların mikroplanmasıyla bulaşır. Ayrıca, enjektörlere ve şırıngalara bulaşan mikroplu kan aracılığıyla da yayılır.

Hepatit A, genellikle hafif bir hastalıktır. Ansızın başlayan mide bulantısı, kusma, iştahsızlık ve karın ağrısı gibi belirtilerle başlar. Deride kaşıntı ve kızarıklık, göz içinde sararmalar görülür. Sidik koyu kahverengi bir renk alır, dışla soluklaşır.

Hastalığın aşısı mevcuttur. Hastalık süresince sulu yemekler yemeli, bol miktarda glikoz ihtiva eden meşrubat içilmelidir. Alkolden Kaçınılmalıdır.

Hepatit B

Hepatit B virüsü cinsel ilişkiler, kirlenmiş ameliyat malzemeleri, şırıngalar ve kan yolu ile bulaşır. Daha ziyade uyuşturucu kullananlarda, ameliyatlı hastalarda, kan verenlerde, homoseksüellerde, diyaliz hastalarında ve sağlık personelinde görülür.

Hastalık bazı kimselerde kronikleşip vücuda yerleşerek, zamanla siroza dönüşebilir. Genel olarak karaciğer enzimlerinin yükselmesi, yorgunluk ve kırgınlık, vücut direncinin azalması ile kendini gösterir.

Risk taşıyan kimseler mutlaka koruyucu aşı yaptırmalı, ayrıca yeni doğan bebekler aşılanmalıdır.

Kan yolu ile bulaşır. Hepatit B’ye göre çok daha az görülür. Diyaliz hastalarında ve dövme yapanlarda daha sık rastlanır. Kronikleşme ihtimali fazladır.

Başlangıçta hastanın şikayeti olmaz, fakat zamanla karın ve eklem ağrıları görülür. Hastanın karaciğer enzimleri yükselir. Siroza dönüşme ihtimali fazladır.

0 yorum:

Yorum Gönder