ÇAY -CAMELIASİNENSİS
Hazmettirici, midevi, kuvvet verici, idrar artırıcı ve kabız etkilere sahiptir, beyni uyarır, vücut kaslarını güçlendirir. Kan dolaşımını düzene koyar, kronik bronşit, astım, damar tıkanmalarını önlemek için, damar açıcı, zihni ve bedeni yorgunlukta faydalıdır. Kalp, beyin, mide ve ciğere kuvvet verir.
Çay, ravend, geven beraber kaynatılır, ılık olarak içilirse balgamı kökünden keser.
Çay, bağırsak iltihabında 1 çay kaşığı içilir.
Haricen: Göz kızarmalarında çay ile göze kompres yapılır, arpacıkta da kompres halinde kullanılır. Göz kapakları iltihabında, çayla, nane kaynatılır, posası lapa şeklinde gözün üstüne konulur.
YEŞİL ÇAY Beyin kanaması riskini önler, hücreleri koruyucu özelliği vardır. Kansere karşı koruyucu olarak faydalıdır, kollestrolü düşürür, metabolizmayı hızlandırır.
ÇAY:Bedeni ve zihni yorgunluğu giderir.
NEFES YOLLARINDA DA ETKİLİDİR:
Bedeni ve zihni yorgunluğu giderir. Sinirleri uyartarak, zihni çalışma gücü kazandırır.
HAZIM YOLLARINDA ETKİSİ ÇOK FAZLADIR :
Yemek, üzerine içilen çay, mide (ifrazatını artırarak hazmı kolaylaştırır. Bilhassa mide tenbeiliği olanlarla, asit ifrazatı az olanlara çok fayda verir. Koyu çay ishali keser, bilhassa çocuklarda görülen ishallerde 1 fincan koyu çay ishali durur. Çok idrar söktürür ve vücuttaki fazla suyu atar.
ANA DAMARLARIN KİREÇLENMESİNİ ÖNLER :
Çay kalbe gelen ve kalpten çrkan ana damarlarla, beyne, kollara ve vürudun diğer yerlerine giden kalın kan damarlarının kireçlenip sertleşmesini önler (kalp daralmasi) kifayetsizliğini önler
Şahsa göre koyuluk derecesi ve miktarı değişir. Genellikle 1 litre kaynar suya 20 gr. konur, 10 dakika dinlenmeden sonra içilir.
NOT: Çok alışkanlık yapar ve daima çay isteme durumu yaratır (tiryaki). Sinirleri fazla uyartarak, yatmağa yakın içdiğinde uykuyu ‘kaçırır, bunun sonucu ertesi gün sinirler yorgun düşer.
Fazla de devamlı içilen çay zamanla sinir zafiyeti, el, ayak titremesine sebep olur. Aç karnına içilen çay, mide ifrazatını artırarak bulantı yapar. Bu, mide ülseri olanlar için çok zararlıdır.
Çok idrar miktarının arttırmakla beraber, idrarla dışarı atılan üreasidi miktarını azaltır, böylece romatizma ve damla hastalığı olanlara zarar verir. Çay’da okzalat fazladır, böbreğinde kum ve taş olanlara çay zararlıdır. Karaciğeri hasta, tansiyonu yüksek, peklik çekenler, Üremi Albümin olanlar, taş, kumu bulunanlar çay içmemelidir. Tiryaki olup ta mutlaka çay ‘ içenler, haftanın bazı günleri diğer bazı maddeleri içerek çayın verdiği zararı gidermeye mutlaka çalışmalıdırlar.
0 yorum:
Yorum Gönder