Böbrekler, idrarı mesaneye (idrar torbasına) idrar borusu olarak adlandırılan birer boruyla ulaştıran bir çift organdır. Vücudun arka duvarında, karın iç zarının dışında, omurganın iki yanında yer alır. Böbrekler kirli kan içindeki tuzu, üreyi, ürik asili ve bazı toksinleri süzerek fazla su ile birlikte dışarı atar. Süzme yapan kısımların hastalanması, iç havuzcuk denen bölümlerde kum ve taş oluşması, böbreklerin üşütülmesi gibi durumlarda belin yan kısımlarında veya kaburga altında devamlı veya gelip gidici, bazen kıvrandırıa ağrı hissedilir. Ağrılar bazen mide bulantısı, kusma ve soğuk ter meydana getirir.
Tedavisi:
* Böbrekler sıcak tutulur ve bol su içilir. Koltuk altına kadar sıcak suya girilir veya bel ve böbrekler üzerine sıcak su torbası sarılır.
* Enginarın meyve kısmım saran pul şeklindeki yapraklardan 150 gramı bir litre suda 10 dakika kaynatıldıktan sonra balla tatlandırılır. Günde dört deta birer bardak içilir.
* Kaynamakta olan bir litre suya, 100 gr. ebegümeci yaprağı veya tohumu konur. Kısık alevde on dakika demlenir. Balla tatlandırılarak, günde 3 veya 4 bardak içilir.
* 100 gr. kırk kilit otu, bir litre suda beş dakika kaynatılır. Sonra da balla tatlandırılarak İçilir.
0 yorum:
Yorum Gönder