Kişide çevresinin döndüğü İzlenimi edinmesine ve bu yüzden dengesini kaybetmesine yol açan durumdur. Vücudun dengede kalabilmesi bir çok etkene bağlıdır. Bedenimizde var olan merkez ya da sistemlerden herhangi birinin bozulması ya da incinmesi baş dönmesi olarak yol açabilir. Burun, kulak ve bazı göz rahatsızlıklarında, tansiyon yükselme veya düşmelerinde, bazı kalp ve damar hastalıklarında, deniz tutmalarında, hava basıncının ani değişmelerinde, sinir bozukluklarında, zayıflık ve kansızlık gibi bazı sebeplerle de baş dönmesi meydana gelebilir. Baş ağrısı, bulantı, kusma, göz kayması dikkat çekici belirtilerdir.
Tıbbı tedavinin yanında bitkisel tedavilerden bazıları da aşağıdadır:
Tedavisi:
* Nane ve limon kaynatılır, çay gibi bol miktarda içilir. Bu karışım, mide bulantısına da faydalıdır.
* Nar veya portakal suyu içilmelidir.
* Tansiyon yüksekliği ve damar sertliklerinde kan aldırılır, baştan ve sırttan hacamat yaptırılır. (Hacamat, İslâmi metotla kan aldırmaktır.)
* Buruna elma sirkesi çekilir, bir kapta kaynatılan sirkenin buharı kağıt huni ile kulağa gönderilir. Ateşe çörekotu ve buhur atılır. Dumanı burun ve ağızdan teneiKis edilir.
* Kaynamakta olan bir litre suya, 50 gr. karabaş otuyla 10 gr. şahtere konur, beş dakika kaynatıldıktan sonra balla tatlandırılarak, günde 2 -3 bardak içilir.
* 50 gram kişniş toz haline getirildikten sonra yarım kilo balla karıştırılır. Günde üç defa 1 – 2 yemek kaşığı yenir.
* 20 gr. sarı sabırla 30 gr. çörek otu toz haline getirilir. Sonra da yarım kilo balla karıştırılarak macun kıvamına sokulur. Günde üç defa birer kaşık yenir. (San sabır yerine sinameki de kullanılabilir.)
0 yorum:
Yorum Gönder