AKCİĞER DIŞI BRONŞLAR
Akciğer göbeği (hilus) düzeyinde akciğer içi bronşlara dönüşürler ve akciğer sapının bir bölümünü oluştururlar. Akciğer düzeyinde 3 büyük bölüm ayırdedilebilir:
— merkez bölgesi; akciğer göbeğinden oluşur; akciğer sapının yeraldığı bu bölgede solunum dokusu yoktur;
— ara bölge; akciğer göbeğini çevreleyen çeşitli öğelerden (bronşlar, toplardamarlar, atardamarlar) oluşur; bu bölgede çok az akciğer dokusu vardır;
— çevre bölgesi; erişkinde 3000 veya 5000 arasında değişen akciğer lopçuklarından oluşur.
Hava yolu boşluğunu sınırlayan mukoza, kadehsi ve kirpiksi hücreleriyle solunum yolu mukozası tipindedir.Bağdokusu, kılcal damarları, kas liflerini, salgı bezlerini ve lenf dokusunu kapsar. Mukozanın çevresinde, giderek daralan boşluğa uygun olarak kas liflerine , (Reissessen kası) dönüşen kıkırdak bulunur.Lopçuklar içi bronş mukozası da solunum yolu mukozası tipindedir; ama bağdokusunda salgı bezleri bulunmaz. Reissessen kasıyla çevrilidirler ve kıkırdak yitmiştir. Hava kesecikleri düzeyinde, kanallar birbirinden ayrılır ve hava kesecikleri, keseciklerarası bölme denilen perdelerle sınırlanır. Akciğer atardamarının uç dalları bu düzeyde yeralır ve çok gelişmiş bir kılcal damar ağı oluşturur. Bir toplardamarcık, kanı lopçuğun kenarına kadar götürür; lopçuklar arasına yerleşmiş lopçuk toplardamarları, kanı ordan düzenli olarak alır.Her iki yanı hava keseciği epiteliyle sınırlı yoğun bir kılcal damar şebekesinden oluşan solunum yüzeyi, keseciklerarası bölmede yeralır. Hava keseciği epiteli, büyük ve küçük kesecik hücrelerinden oluşur; bu hücreler sürfaktan adı verilen ve epitel boyunca yayılan bir sıvı salgılarlar.
0 yorum:
Yorum Gönder