SPONSORLU BAĞLANTILAR

29 Temmuz 2010 Perşembe

Akciğer Bronş Kanserleri


AKCİĞER KANSERİ
Solunum siteminin akciğerler dışında kalan üst parçalarının kan­serlerine baş ve boyun kısmında temas etmiştik. Solunum sisteminin içinde en önemli olan ve bir çok ülkelerde gittikçe daha çok artan ve maalesef çok sayıda ölümlere neden olan akciğer kanseridir.

AKCİĞER BRONŞ KANSERLERİ
Daha 20 yıl önce, bronş kanserleri meme, deri, sindirim sistemi ve dölyatağı kanserlerinden sonra 5. sırayı alırken, günümüzde sindirim sistemi kanserlerinden sonra 2. sırada gelmektedir. Erkeklerde daha çok görülen bronş, akciğer ya da solunum yolları kanserleri, genellikle 5060 yaşlar arasında ortaya çıkmaktadır.Bu kanserin nedenleri günümüzde hâlâ bilinmemektedir; ama, bu arada bazı etmenlerin, özellikle tütünün, hastalığın belirmesinde rol oynadıkları sanılmaktadır. Bir akciğer kanseri teşhisi sırasında hekim, hastayla konuşurken çoğunlukla bir sigara tiryakisiyle karşı karşıya olduğunu an Kemik zarı kalınlaşmasıyla birlikte eltarağı ve parmak kemiklerinde biçim bozuklukları. Bu görünüm bir akciğer kanserinin belirtisi olabilir.Hava kirliliği, radyoaktivite, kobalt, arsenik, amyant ve katran, bronş kanserinin oluşmasında rol oynadığı sanılan öteki etmenlerdir. Bu bölümde önce, birincil bir. kanserin teşhisine yardımcı olacak değişik klinik belirtileri inceleyeceğiz.Genellikle hasta, hekime ya yavaş yavaş gelişen ya da apansızın başlayan solunum bozuklukları sonucunda başvurur. 40 yaşını aşmış ve sigara içen bir erkekte hemen akciğer kanserini düşünmek ve klinik muayene ve tamamlayıcı muayenelerle (röntgen filmi, balgam incelemesi), bu solunum bozukluklarının bir urla ilgili olup olmadığını araştırmak gerekir. Bu muayeneler ya tek tek ya da birlikte yapılabilir.En sık raslanan belirti kanlı balgamdır; yani, zorlu bir öksürük sırasında çıkarılan balgamda kan bulunmasıdır. Bu, ya birkaç kanlı balgam yada öksürükle bol kan çıkarma biçiminde de olabilir. ÖksürükBu 2. belirti çoğunlukla hastayı kaygılandırmaz; çünkü hasta, bu öksürüğü sigaraya ya da süreğen bronş iltihabına (müzmin bronşite) bağlar. Öksürük kurudur; yani hasta balgam çıkarmaz. Tedaviye direnen öksürük hastayı gece uykusundan uyandırır. Hastalığı teşhise başka belirtiler de götürebilir.Kanserin hacmini iyice artırıp, bir bronşa yayıldığı sırada ortaya çıkan bir solunum güçlüğü duygusudur. Bu durum bir daralmaya yolaçar ve solunan hava akciğere geçemez. Sözkonusu şey, hastanın çevresindekiler tarafından duyulabilen soluk alma sırasında soluk darlığıdır (ya da ötme sesi).Zorlu öksürme sırasında solunum yollarından atılır ve teşhise yardımcı olur.Bu ilerleyici biçimde ortaya çıkan belirtilerin yanısıra, bazı belirtiler de apansızın ortaya çıkarlar:
— zatülcenp (akciğeri kaplayan 2 akciğer zarı yaprağı arasında sıvı birikmesi);
— bir grip sendromu;
— akciğer zarı boşluğunda hava toplanması (havayla genişleyen akciğer zarı boşluğu akciğeri sıkıştırır);
— bir akciğer ambolisi (kanser belirtisi olabilir);
— bir mediyastin basısı sendromu. Gerçekten bronş kanseri mediyastinden (göğsün ortasında yeralan, 2 akciğeri ayıran ve içinden yemek borusunun, sinirlerin, atardamar ve toplardamar gibi birçok organın geçtiği bölge) geçen değişik organlar üstüne bası yapabilir: Sözgelimi, yemek borusu bası altında kalabilir ve bu durum bir yutma güçlüğüne (yiyeceklerin yemek borusundan aşağı inme güçlüğü: disfaji) yolaçabilir.

0 yorum:

Yorum Gönder