NORMAL DOĞUMUN AKIŞINDAKİ DEĞİŞİKLİKLER
Normal doğumun akışını ve süresini, çeşitli etmenler değiştirebilir.
Doğumların sayısı
Genellikle, ilk doğumunu yapmakta olan kadının doğurma süresi, çok doğum yapmış olanın-kinden daha uzundur; gerek dölyatağı boynunun silinme ve açılma evreleri, gerekse çocuğun çıkış evresi daha uzun sürer. Bu arada, ilk doğumunu yapmakta olan kadının doğurma süresinin kısa olmasına çok ender raslanmasma karşılık, çok do-ğum yapmış bir kadmınki uzayabilir.
Annenin yaşı
Annenin yaşının doğum üstünde etkili olduğu, alışılmış bir inançtır. İlk doğumlarını yapan genç kadınlar, daha yaşlı olanlara oranla daha kolay doğururlar. Ne var ki, organizma gebeliğe tam anlamıyla hazır olmayabileceğinden, genç kızların doğumu mutlaka kolay olmaz. 40 yaşın üstündeki kadınların da, ilk doğumlarını ihtilât çıkmadan ve kısa sürede yapmalarına oldukça sık raslanır.
Genel değişiklikler
Doğumun geleceği, dölyatağı kasılmalarının niteliğine, dölütün önde gelen bölümünün leğen ile uyuşmasına, kadının leğenindeki çeşitli geçitler ile dölütün başı arasında oransızlık bulunmamasına bağlıdır.
Genel nitelikteki bu etmenler ve aynı kadının çeşitli doğumları arasındaki farklar dışında, normal doğum sınırları içinde kalan başka farklılıklar da görülebilir: Su kesesinin yırtılma zamanı; kemik yoluna girişin erken ya da geç olması; dölütün geliş durumunun değişik olması (makat gelişi; v.b.). Sözkonusu öğeler ne kadar değişken olursa olsun, doğumun baştan sona denetlenmesiyle, normallik ölçütlerinin dışına çıkılmadığı saptanmalıdır. Cerrahı girişim gerektiren doğum zorlukları (dystocia) dışında, doğumun ya da daha kesin bir deyişle doğumun çeşitli evrelerinin, anne (özellikle de çocuk) için tehlike yaratmayacak bir süre içinde tamamlanması, 18 saati aşmaması gerekir. Tersine, çok çabuk ilerleyen bir doğum da, çocuk açısından üzücü sonuçlar verebileceği gibi, kadının çeşitli apışarası öğelerine de zarar verebilir.
Çocuk ekleri çıktıktan sonra etende böylelikle incelenir.
0 yorum:
Yorum Gönder