SPONSORLU BAĞLANTILAR

29 Temmuz 2010 Perşembe

Siroz


Karaciğer hücrelerinin zedelenmesi ile başla- c ?} yan tehlikeli bir hastalıktır, genellikle orta yaşlı kimselerde görülür. Karnın şişmesi, mide ve bağırsak kanamaları sirozun en önemli iki belirtisidir. Bacaklarda şişlik, sağ böğrün altında ağrı görülür, cilt ve göz rengi sararır, yüzde ve ellerde çil gibi lekeler belirir. İdrar rengi koyu sarıya dönüşür. Hastalarda çarpıntı ve iştahsızlık görülür. Uzun süre ve çok miktarda alkol ve uyuşturucu kullanan kimselerde, kronik hepatit ve safra kesesi hastalarında, çeşitli ilaçları düzensiz ve çok miktarda kullananlarda daha sık rastlanır.

Kronik hepatit ve siroz hastalarının dikkate alması gereken hususlar aşağıda belirtilmiştir:

* Vitamince zengin ve az yağlı proteinler, karbonhidrat ve şekerli gıdalardan sık olarak, fakat az miktarlarda yenir. Gaz yapıcı ve yağlı yiyecekler (yağlı et gibi) kesilir. Yemekler ızgara veya haşlama olarak yenir. Bol miktarda sebze, meyve, komposto, pekmez ve bal yenir.

* Kekik, nane, kuşburnu asitsiz meyve suları tercih edilir. Tahıllardan istifade edilir, tabii besinler seçilir. Konserve yiyeceklerden sakınılır. Alkollü içeceklerden, kızartmalar-


dan, fasulye, mercimek, nohut gibi baklagillerden, acılı ve baharatlı gıdalar ve hamur işlerinden uzak durulur. Tedavisi:

Karaciğerle ilgili hastalıklara karşı, aşağıdaki bitkisel formüller kullanılır:

* Aç karna bal şerbeti içilir veya bal yenir.

* Bir miktar marul, kökleriyle birlikte robottan geçirilir. Elde edilen sudan sabah aç karnına ve gece yatarken birer fincan içilir. Yemeklerden önce 3 - 4 adet hurma yenir.

* Bir litre suya, 100 gram sandal ağacı gövdesi veya kabuğu konulduktan sonra beş dakika kaynatılır. Balla tatlandırılarak, yemeklerden önce günde 3 – 4 çay bardağı içilir. Yemeklerden sonra veya önce ayva şurubu, reçeli veya tatlısı yenir veya içilir.

* Toz haline getirilen 10 gr. udu hindi, 100 gr. balla karıştırıldıktan sonra sabah ve akşam birer yemek kaşığı yenir.

* Her gün zeytinyağlı, havuçlu ve tere otlu enginar yemeği yenir. Yemeklerden önce bir avuç üzüm yenir.

* Dere otu, tere otu, siyah turp ve salatalık (zeytinyağlı ve limonlu olarak) yenir.

* Bir miktar siyah turp rendelenerek bir kavanoza konur, üzeri iyice örtülecek şekilde balla doldurulduk-

tan sonra bir gece bekletilir. Daha sonra sabah ve akşam, aç karna birer yemek kaşığı yenir.

* Bir miktar siyah ve beyaz turp, robotta suyu çıkarıldıktan sonra, balla tatlandırılır. Sabah ve akşam yarım fincan (veya bir fincan) içilir.

* Enginar yaprakları ve etli kısmını örten sert kabuk yaş olarak veya kurutularak, kaynamakta olan bir bardak suya bir tutam olmak üzere konur. Beş dakika kısık ateşte demlendikten sonra balla tatlandırılıp günde 2 – 3 bardak içilir.

* 50 gr. zencefil yarım kilo balla güzelce karıştırılıp, yemeklerden önce birer kaşık yenir.

* Bir miktar kereviz, robotta suyu çıkarıldıktan sonra, balla tatlandırılıp sabah ve akşam birer fincan içilir. Zeytinyağlı, havuçlu, dereotlu ve tere otlu kereviz yemeği yenir.

* Kartlaşarak çekirdekleri iyice gelişmiş salatalıklar, kabuklan ile birlikte robottan geçirilir, elde edilen sudan yemeklerden önce birer çay bardağı içilir.

* 10 gr. sarı sabır toz haline getirildikten sonra, 100 gram balla karıştırılır. Günde üç defa birer kaşık yenir.

* Acı kavun ezilir, suyu burna damlatılır. (Damlatma esnasında suyun boğaza kaçmamasına dikkat edilir. Zira gırtlaktaki deri hücreleri tahriş olup şişerek nefes almayı güçleştirir.)

* Koyun ve sığır etinden (kırmızı et) uzak durulur. Tavuk etinin göğüs kısmı ile balık etinin ızgara veya haşlaması yenir.

* Yemeklerde ekstra sızma zeytinyağı, findik veya ceviz yağı kullanılır. Günde 2 – 3 bardak ekşi nar suyu içilir.

* Rafine edilmemiş tuz, bir fırında kavrulur. Tuzlar ıslak bir torbaya konulduktan sonra 5-10 dakika karın üzerinde bekletilir. Bu uygulamaya karın üzerindeki siroz şişliği ininceye kadar 2 – 3 saat aralıklarla devam edilir.

* Tuzla sirke ısıtılır. Karın üzerine hafifçe masaj yapılır.

* Aç karna günde 3 – 4 bardak deve sütü içilir. (Deve sütü içilirken su içilmez. Karındaki şişlik inip karaciğer iyileşinceye kadar süte devam edilir.)

* Kaynamakta olan bir litre suya, 100 gr. hindiba kökü ve yaprağı konur, beş dakika kısık ateşte demlenmeye bırakılır. Balla tatlandırılarak günde dört veya defa birer bardak içilir.

* Rezene, papatya, biberiye ve maydanoz ayrı ayrı çay gibi demlenip balla tatlandırılarak, günde üç defa birer bardak içilir.

* Toz haline getirilen 30 gram kişniş, yarım kilo balla karıştırılarak macun haline getirilir. Günde üç defa birer yemek kaşığı yenir.

^J fa birer

* 50 gr. kerevizle, aynı miktarlarda rezene, ayrık otu, çemen, anason ve enginar yaprağı toz haline getirilir. İki litre suya bir kaşık atılarak, on dakika kaynatılır, soğuduktan sonra süzülür. Balla tatlandırılarak günde 3 – 4 bardak içilir.

* Nohut pişirilir, süzülen suyu bol bol içilir. Ayrıca cevizle birlikte incir yenir. Bir tatlı kaşığı katran köpüğü, balla karıştırılarak günde iki defa yenir.

* 100 gr. salatalık çekirdeği, 100 gr. kavun çekirdeği, 50 gr. karpuz çekirdeği toz haline getirildikten sonra, bir bardak suya bir tatlı kaşığı konur, beş dakika kaynatılır. Bu karışımdan günde üç defa birer bardak içilir.

* Toz haline getirilen 50 gr. üzerlik tohumu, yarım kilo balla karıştırılarak macun kıvamına sokulur. Günde üç defa birer kaşık yenir.

* Bir miktar küçük Hindistan cevizi (besbase) toz haline getirilir. Balla karıştırılarak, günde üç defa birer çay kaşığı yenir.

* Bir adet ada soğanının suyu çıkarılır, balla tatlandırılarak, günde üç defa birer çay kaşığı içilir.

* Bir miktar çörekotu balla karıştırılır, sabah ve akşam aç karna birer tatlı kaşığı yenir.

* Sabah ve akşam yemeklerden önce, birer çay kaşığı çörekotu yağı

içilir. 10 gr. damla sakızı balla karıştırılıp macun haline getirilir, iki defada yenir.

* 50 gr. ökse otu bir litre suda bir gece bekletilir. Sabahleyin ateşe konur, kaynamaya yakın indirilir. Soğuduktan sonra balla tatlandırılır, günde üç defa birer bardak içilir.

* 50 gr. ısırgan tohumuyla 30 gr. çörekotu, bir kilo balla karıştırılarak macun haline getirilir. Karışımdan günde üç defa birer kaşık yenir.

* Balla tatlandırılarak, günde 3 – 4 bardak ısırgan çayı içilir.

* Her gün 3 - 4 bardak karabaş otu (lavanta) çayı içilir.

* Birkaç adet taze patatesin robotta suyu çıkarılır. Elde edilen sıvı balla karıştırılır, günde iki defa birer fincan içilir.

* Birkaç adet pancar yumrusunun robotta suyu çıkarılır. Elde edilen sıvı balla tatlandırılır, günde üç defa birer çay bardağı içilir. Roka yaprağı, zeytinyağı ve limonla zenginleştirilerek bol miktarda yenir.

0 yorum:

Yorum Gönder