İÇİNDE BULUNAN MADDELER:
A vitamini boicadır. Bunda başka B, C ve PP vitaminleri vardır. Şekerlerden meyve şekeri ve glikoz bulunur. Minerallerden magnezyum, fosfor, demir, kalsiyum, sodyum, kükürt, mangganez, kobalt ve krom bulunur.
VASIFLARI :
Çok besleyici bir meyvedir. Sağlam mideler için hazmı kolaydır, fakat hazımsızların midesi zorluk çeker. Yıpranan dokuları tamir eder, sinir sisteminin dengesini sağlar ve kansızlığa karsı gelir, iştahı açar ve vücudun tabii müdafaasını çoğaltır. Kayısı taze olarak yenirse kabızlık yapar ve bilhassa ishallere karşı yenilebilir. Kuru halde yenirse yumuşaklık verir. Kayısı taze olarak yenildiğinde insana derinlik verir.
NERELERDE KULLANİLİR:
Kayısı, ruhi ve bedenf zayıflıkta butun depresif hallerde kullanılır. Bundan başka kansızlıkta, uykusuzluk ve sinirlilikte, iştahsızlıkta, hastalıkların nekahet haflerinde çocukların raşitizm hastalığında ve yavaş büyüyen çocuklarda, büyüklerde ve yaşlılarda, İshal ve kabızlık hallerinde bol bol yemelidir.
NASIL KULLANILIR:
Çok olmuş taze meyveleri” yenildiği gibi kompostosu yapılır ve suyu çıkarılarak içilir. Kan kaybetmeden kansızlar kayısı kürüne girerlerse daha ciğeri yemiş kadar etkili olduğu yapılan deneylerden anlaşılmıştır.
Eğer kayısı suyu île yüze masaj yapılırsa normaf yüz derisini kuvvetlendirir. Kayısı A vitamininden zengin olduğu, için, bu vitamine ihtiyacı olanlar mevsimi geldiğinde bu meyveden bolca yemelidirler.
0 yorum:
Yorum Gönder