Derinin fiziksel, kimyasal, zehirli, mikrobik ve asalak kökenli iç ve dış etkenlere karşı gösterdiği allerjik tepki sonucu oluşan yaygın bir deri hastalığıdır. Dış görünüşü çok çeşitli olabilir. Genel olarak kuru ve yaş olmak üzere iki türe ayrılır. Her iki türü kaşıntı yapar, yanma ve acı verir. Mayasıla daha çok el ve ayaklarda rastlanmakla beraber, vücudun her yerinde görülebilir.egzama
Egzama, allerjik hastalıklardan sayılmakla birlikte irsi etkenlerle, mide bağırsak hastalıklarına yol açan bazı toksik maddeler sebebiyle de meydana gelebilir. Şeker hastalığı ve şişmanlık hastalığa yol açan iç etkenler de mayasıla sebep olabilir. Dış etkenler ise mikroplar, çarpmalar, asalaklar, deterjanlar, kimyevi sabunlar, kimyevi bazı maddeler, güzellik krem ve sabunları, güneş ışını, aşırı soğuklar, kimyasal atıklar gibi pek çok faktördür. Kaşıntı, kızartı ve sivilce ile ortaya çıkar.
Egzaması irsi olan kimseler ekşili, biberli, fazla tuzlu ve acılı gıdalara karşı dikkatli olmalı; domates, turşu, çikolata ve yağda kızarmış besinlere karşı mesafeli durmalıdır. Yağlı etler ve balıklar, konserve yiyecekler yenmemeli, bol sebze ve meyve yemeye ağırlık verilmelidir.
Tedavisi:
* ikişer avuç buğday ve yulaf kepeği bir teneke suya konur ve yarım saat kaynatılır. Egzamalı yerler bu su içinde yarım saat tutularak pansuman yapılır.
* 100 gr. meşe kabuğu ile 100 gr. çam yaprağı iki litre suda kaynatıldıktan sonra bu su ile pansuman yapılır. Bu karışım sulu egzama üzerinde daha etkilidir.
* Yeşil erik kesilip sirkeye batırıldıktan sonra egzamalı yere sürülür.
* 50 gr. sarı sabır toz haline getirilir, yarım kilo balla karıştırılarak macun yapılır. Günde üç defa, aç karna birer kaşık yenir.
* Kaynamakta olan bir litre suya, 50 gr. karabaş otuyla 5 gr. şahtere konur, beş dakika kısık ateşte demlenir. On beş dakika bekletilir, sonra süzülür. Balla tatlandırılarak günde üç bardak içilir.
* Kaynamakta olan iki litre suya, 20 gr. ravent çini, 30 gr. papatya, 30 gr. hünnap ve 50 gr. kuru üzüm konur. On dakika kaynatıldıktan sonra tülbentten süzülür. Günde üç defa, yemeklerden önce birer bardak içilir.
* Ardıç katranı doğrudan veya yarı yarıya zeytinyağı ile karıştırılarak egzamalı bölgeye sürülür. Vücut 3 vede 5 saat sonra defneli sabunla yıkanır.
* Sıcak olarak demir suyu içine girilir. Kaplıca suyu gibi içinde yarım saat kalınır.
* Kudret narı meyvesi ezilerek bir kavanoza konur. Bir süre sonra, kavanozun altında donuk beyaz renkte biriken sıvı, egzamalı yerlere sürülür.
* 20 gr. sinameki yarım litre sirke içine konulduktan sonra beş dakika kaynatılır, sonra süzülür, egzamalı yerlere sürülür.
* Ballıbaba çiçek ve yaprakları suyla kaynatılıp lapa haline getirildikten sonra, biraz zeytinyağı eklenerek merhem kıvamına sokulur, egzamalı yerlere sürülür.
* 50 gr. kına ile 20 gr. nışadır tozu, 150 gram balla karıştırılarak merhem haline getirilir, egzamalı yerlere sürülür.
* Bir fincan ayva çekirdeği havanda iyice ezildikten sonra üzerine 100 cc. su konularak kaynatılır.
0 yorum:
Yorum Gönder