ÇÖREK OTU -NİGELLASATİVA
Kullanıldığı Yerler:
Allah’ın Rasülü (S.A.) çörekotu ölümden başka her derde devadır buyurmuşlardır.
Dahilen Kullanılışı: Vücuda kuvvet ve çeviklik verir, iştahı açar, mide ve bağırsak gazlarını çıkarır. Hazmı kolaylaştırır, mide şişkinliğini giderir, midenin suyunu alır, migrene, baş ağrısına, felce, yüz ve ağız felcine, uyku hastalığına, unutkanlığa, baş dönmesine ve nefes darlığına (astım) faydalıdır. İdrar ve süt artırıcıdır. Adet söktürür.
Kullanılışı: 1 bardak kaynar suya, 4-10 gr ezilmiş çörekotu konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir.
Çörekotu az kavrulur, toz halinde balla yenilirse kan yapar, mide ağrısına iyi gelir, çörekotu aç karna kuru üzümle birlikte yenilirse yüze kan getirir. Bal ile macun yapılır, günde 2 kaşık yenilmeye devam edilirse balgamın kökünü keser.
Yakılarak elde edilen külü içilirse basuru kurutur. Nötran ile içilirse öksürüğe, nefes darlığına ve romatizmaya iyi gelir. Çörekotu toz haline getirilir, bal şerbeti ile içilirse böbrek ve mesane taşlarını eritir, kumlarını döker.
Astımda; çörekotu hafifçe kavrulup toz haline getirilir, 1 çay kaşığı toz yarım tatlı kaşığı balla ağza alınır. Yavaş yavaş emilerek yutulur, (denenmiştir) Sirozda da aynı şekilde kullanılır.
Allerjik bronşitte; keten tohumu kavrulur, toz haline getirilir, 15 gr balla karıştırılır, içerisine 1 kaşık çörekotu toz halinde, 1 kaşık kara biber konur, 1 limon sıkılır, sabah-akşam 1 kaşık yenilir. Vücuttaki yelleri gidermek için çörekotu toz halinde zeytinyağıyla kaynatılıp yenilirse faydalı olur, ayrıca kurtları dökmek içinde faydalı olur.
Şekerde 250 gr çörekotu, 250 gr üzerlik hafif kavrulur toz haline getirilir, 2 kilo saf balla (şekersiz) macun yapılır, günde 3 defa 1 ceviz büyüklüğünde yenir, (Şeker hastalığında kesin faydalıdır) Şekerde 1 kaşık süzme yoğurt üzerine, toz halinde 1 çay kaşığı çörekotu, 1 çay kaşığı kekik konur, yemeklerden 2 saat sonra yenilir.
Çörekotu ekmekle yenilirse felçte, vücut şişmesine, baş ağrısına ve daha bir çok hastalığa şifalıdır. Çörekotu göğsü yumuşatıcı, nefes açıcı, sigara içenler için göğsü temizleyici olarak, sabahları aç karna 1 kaşık bal üzerine 1 çay kaşığı kekik, 1 çay kaşığı çörekotu toz halinde konulup yenilir. İdrar artırıcı, bel gevşekliğini giderici olarak çörekotu 100 gr, rezene 70 gr, damla sakızı 40 gr 750 gr balla macun yapılır, sabah aç karna gece yatarken 1 ceviz büyüklüğünde yenilir, bir müddet devam edilir.
Çörekotu yağı kuvvet verici, uyarıcı, idrar artırıcı ve adet söktürücüdür. Nefes darlığında çok faydalıdır. 4-5 gr kadar içildiğinde har har solumaya karşı faydalıdır.
Haricen Kullanılışı: Çörekotu sirke ile ıslatılır, kurutulur, toz haline getirilir, enfiye gibi buruna çekilirse müzmin baş ağrılarını geçirir. Burun tıkanıklığını açar. Nezleyi geçirir, ağız ve yüz felcinde faydalıdır.
Ciltteki alaca hastalığında, abraşlıkta ve mantar hastalıklarında çörekotu toz haline, getirilip sirke ile karıştırılır, lapa yapılır, cilde sürülürse gayet faydalı olur.
Basurda anzerut zamkı suda eritilir makat etrafına sürülür, üzerine çörekotu tozu ekilirse çok faydalı olur.
Basurda çörekotu tozu cırlatan suyu ile merhem yapılır basura sürülürse basuru kurutur. Sara‘da çörekotu toz haline getirilir, balla karıştırılır, vücuda sürülürse faydalı olur.
Nezlede çörekotu hafif kavrulur, toz haline getirilir, zeytinyağı ile karıştırılır, 3-4 damla buruna damlatılırsa aksırması çok olan geçici nezle için faydalı olur. Diş ağrılarında çörekotu sirke ile kaynatılır, gargara yapılır.
Çörekotu toz haline getirilir, sakız ağacının tohumunun yağıyla karıştırılır ve kulağa 3 damla damlatılırsa sonradan meydana gelen üşütme, rüzgar alma ve tıkanıklık sebebi ile meydana gelen ağır işitmelerde faydalı olur. Çörekotu toz haline getirilir, sirke ile merhem yapılır, sivilcelere, siğillere, uyuz yaralarına, müzmin şişliklere ve sert şişliklerin üzerine sürüldüğünde şişlikleri çözer, sivilce ve siğilleri giderir. Çörekotu, balla macun yapılır, günde 1 kaşık yenilirse, sivilceleri giderir.
Glakomda çörekotu ıslatılıp kurutulur, toz haline getirilir, enfiye gibi buruna çok az miktarda çekilirse gözlerde biriken suyu (glakom) göz tansiyonu kurutur, susam yağı ile de karıştırılıp kullanılabilir.
Bağırsak kurtlarında çörekotu sirke ile kaynatılır ve karın üzerine sürülürse bağırsak kurtlarını döker.
Çörekotu toz halinde sirke ile lapa yapılır, boğaza bağlanırsa balgamı söker.
Saç dökülmesini önleyici çörekotu, defne tohumu, kekik, ısırgan tohumu beraberce kaynatılır, bu su ile başa masaj yapılır, baş yıkanır.
Kavrulmuş çörekotu toz halinde devamlı koklanırsa nezleyi giderir, göz yaşarmalarını keser, baş ağrısına faydalı olur. Sinüzitte çörekotu toz haline getirilir, 1 çay bardağı kaynar suya, 1 tatlı kaşığı konur, soğuyunca süzülür, günde birkaç defa buruna çekilir.
Astımda çörekotu kaynatılır, buharı 15-20 dk derin nefes alarak teneffüs edilir, her gün tekrarlanır.
Çörekotu Yağı:
Saç dökülmesini önlemek için çörekotu yağı, defne yağı, kekik yağı karıştırılır, bununla saç dipleri ovulur.
Çörekotu yağı sedef hastalığına, sivilce ve siğillere iyi gelir, saç ve sakala sürülürse saç ve sakal çabuk biter ve erken ağarmasını geciktirir.
Çörekotu yağı burundan damlatıldığında felç, yüz felci ve tetanosa karşı çok faydalıdır. Bunları meydana getiren maddeleri yok eder.
Çörekotu yağından birkaç damla 1 kutu enfiyenin içine damlatılır, günde 2-3 defa buruna çekilirse felcin meydana gelmesine sebep olan rutubetide böylelikle kurutur. Çok miktarda kullanılırsa uykuyu azaltır.
Çörekotu yağı ile soğuktan meydana gelen baş ağrılarında ağrıyan yerler ovulur. Saç dökülmesini önlemek ve kepeği gidermek için çörekotu yağı başa sürülür.
Göz için çörekotu yağından günde 1-2 damla göze damlatılırsa gözdeki mikropları öldürür. Gözün görme gücünü artırır.
0 yorum:
Yorum Gönder