ÇAYIR DÜĞMESİ -SANGUİSORBA MİNORSCOP
Kullanılan Kısımları : Kökü ve bitki
Kullanıldığı Yerler:
Kaşıntılarda, iştah açıcı, gaz giderici, sindirim sistemini düzenleyici, idrar söktürücü, ishal kesici, kan temizleyici ve kan dindirici, basurda ve menapoz rahatsızlıklarında kullanılır. İshal kesmek için taze kök kullanılabilir.
Kullanılışı: 1 bardak kaynar suya, 10-12 gr ufalanmış bitki kök, sap konur, 10 dk bekletilir, günde 2 bardak içilir. Çayır düğmesi yağı;
boğaz iltihabı, soğuk algınlığı ve bronşite çok iyi gelir.
Haricen Kullanılışı: Çayır düğmesinin taze köklerinden sıkılarak elde edilen mayi ile gargara yapılırsa ağız ve boğazdaki iltihapları giderir veya yara ve yanıklarda kaynatılan su ile pansuman yapılır.
Kullanılışı:
1 bardak suya, 10-15 gr ufalanmış bitki konur, 5-10 dk kaynatılır, ılıyınca gargara yapılır.
ÇAYIR DÜĞMESİ: (TIBBI ÇAYIR DÜĞMESİ) SINCAN OTU -SANGUİSORBA OFFİCİNALİS
Çayır düğmesinin kullanıldığı yerlerde kullanılır.
ÇAYIR KRALİÇESİ -FİLİPENDULA ULMARİA
Diğer İsimleri: Ergeç Sakalı, Keçi Sakalı, Teke Sakalı
Kullanılan Kısımları: Köksap ve sapları
Toplama Zamanı: Ağustos-Ekim
Kullanıldığı Yerler:
Dahilen Kullanılışı: Pankreası çalıştırır, insülin ifrazatını artırır, insüline karşı muafiyet kazanan şeker hastalıklarına çok faydalıdır.
Anne sütünü artır, mide ve bağırsak ağrılarında, terletici ve idrar söktürücü, ishal kesici, kan temizleyici; sinir gerginliklerini giderici, kalp zafiyetinde kalbi kuvvetlendirici, nefes darlığında, idrar yolları, böbrek ve mesane iltihabında, nezle ve soğuk algınlığında haşlaması balla tatlandırılıp içilir.
Keçi sakalının haşlaması grip, boğaz hastalıkları ve romatizmaya karşı son derece faydalı bir devadır.
Kullanılışı: 1 bardak kaynar suya, 1 tatlı kaşığı çiçekli dallarından bitki konur, 10 dk bekletilir, 1 günde tüketilir.
1 bardak suya, 1 tatlı kaşığı bitki konur, 8 saat bekletilir, arasıra çalkalanır, 1 günde tüketilir.
Haricen Kullanılışı: Diş çekiminden sonra meydana gelen ağrıların izalesi ve iltihapların giderilmesi için haşlanan keçi sakalı suyu ile gargara yapılır.
Boğaz iltihaplarında ve diş ağrılarında bu su ile gargara yapılır. Kök sap toz haline getirilir, vazelinle 1-5 nisbetinde karıştırılır, romatizmalı yerlere ve derideki sivilcelere sürülür.
0 yorum:
Yorum Gönder