SPONSORLU BAĞLANTILAR

28 Temmuz 2010 Çarşamba

Andız, Andız Katranı, Andız Kozalağı, Andız Otu Kökü


ANDIZ KATRANI -PİXJUNİPERİ DRUPACEA
Dahilen: Leblebi unu ile hap yapılarak ishal ve basura karşı kullanılır. Bronşit ve göğüs hastalıklarında iyi bir ilaçtır.

Solunum ve idrar yolları hastalıklarına karşı tek başına veya çörekotu yağı ile karıştırılarak hap halinde alınır (ardıç katranı değerindedir. Ardıç katranı yerine kullanılabilir). Katranların en iyisi ve makbul olanı andız katranıdır.
ANDIZ KOZALAĞI -JUNİPERUS DRUPACEA

Toz haline getirilir, balla karıştırılıp yenirse bağırsak kurtlarını düşürür.

Andız pekmezi; kuvvet verici, cinsi gücü artırıcıdır, astımda, sedefte, andız pekmezi içilmelidir.

ANDIZ OTU KÖKÜ -İNULAHELENİUM
Kullanılan Kısımları: Kökleri Kullanıldığı Yerler:
Dahilen: İştah açıcı, hazım bozukluklarını düzeltici, mideyi kuvvetlendirici, aybaşı düzensizliklerini gidericidir, basurda faydalıdır, tansiyonu düşürür, balgamı söktürür, soğuk algınlığına ve sarılığa çok iyi gelir, karaciğer hastalıklarında tedavi edici etkisi vardır, vücutta biriken tuzu atar, kasıntıları keser, bronşiti, nefes darlığını giderir, mikrop öldürücüdür, üremi, nefrit, sistit, idrar yolları hastalıklarında faydalıdır, safra söktürücü, idrar artırıcı, öksürük kesici, göğüs yumuşatıcı, kuvvet verici ve kurt düşürücü etkileri vardır.

Öksürüğe, verem öksürüğüne karşı suda ıslatılarak kullanılan andız otu kökü çok faydalıdır.

Andız otu toz haline getirilir, balla karıştırılıp yenilirse öksürüğü geçirir, balgamı söktürür, astıma ve akciğer kanamasına çok iyi gelir. Mide küçülmesinde faydalıdır, üzüm şırası içinde 1 ay bekletilen andız otu kökü şurubu içildiğinde mideyi kuvvetlendirir, mide rahatsızlığım giderir, idrardaki (urin) miktarını düzene koyar, akciğer iltihabına ve vereme iyi gelir, böbreklerde, mesanede, safra kesesinde taş meydana gelmesini önler, bağırsak kurtlarını rahatsızlık vermeden düşürür. Kullanılışı: 1 bardak kaynar suya, 4-10 gr ince kıyılmış andız otu kökü konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir.

Veya kök toz haline getirilir, günde 2-10 gr hap halinde alınır. Zehirli bileşikler taşımaması ve kabız etkisinin olmaması dolayısı ile tehlikesiz bir bitkidir.

Doz aşımı mideye zarar verir, bulantı yapar.
ANDIZ OTU ÇİÇEĞİ: Çiçekleri haşlanıp içildiğinde gece körlüğünü giderir.
ANDIZ OTU KÖKÜ YAĞI: İdrar söktürür, safra kesesi ifrazatını artırır.

Haricen Kullanılışı: Üzüm şırası içerisinde 2 ay bekletilen andız otu yaprakları felçli uzuvların üzerine sarıldığında kan deveranım çoğaltarak uzvun yeniden canlanmasını sağlar. Andız otundan yapılan merhem ekzama ve kaşıntılı cilt hastalıklarında cilt üzerine sürmek sureti ile kullanılır. Romatizma, siyatik ve emsali ağrılarda andız otu kökü ince kıyılır kaynatılır, lapa haline getirildikten sonra , ağrıyan yere sarılır.

KAYA ANDIZI-İNULAHETEROLEPİSBOİSS
Kullanılan Kısımları : Yapraklı Dalları

Kullanıldığı Yerler:
Dahilen Kullanılışı: İştah açıcı ve basura karşı kullanılır.

Kullanılışı: 1 bardak kaynar suya, 6 gr ufalanmış bitki konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir.

YAPIŞKAN ANDIZ -İNULAVİSCOSA

Kullamlan Kısımları: Yaprakları Yapraklan yara iyi edici olarak yara üzerine koymak sureti ile kullanılır.

0 yorum:

Yorum Gönder