SPONSORLU BAĞLANTILAR

29 Temmuz 2010 Perşembe

Akciğer Hava Kistleri


AKCİĞER HAVA KİSTLERİ

Bunlar yuvarlak, içlerinde hava bulunan, akciğerlerde yerleşmiş ve bronş örtüsüyle çevrili oluşumlardır.Evrim boyunca az miktarda kan kapsayan ve çok sık çıkarılan kanlı balgamlara raslanır. Evrim süresince enfeksiyonlar ortaya çıkabilir; irinle karışık bir balgama yolaçabilir.Tablo bazen yüksek ateş, bol miktarda balgam çıkarma ve genel durumun bozulmasıyla ivegen olabilir.

Röntgende kist, çevresi kalınlaşmış ve salgıyla dolmuş olarak görülür. Görüntü artık hava sıvı düzeyli bir durum alır (yani alt bölümünde sıvı kapsayan bir bölüm, bunun üstünde hava bulunur.Çok geç ortaya çıkan bir ihtilaftır; kistlerin sayısı çok fazla ise, akciğer alanı bol miktarda dokudan yoksun kalır. Hava alışverişi azalır, bu da çaba harcama sırasında gelen soluk darlığını ve giderek artan solunum yetmezliğini açıklar.


Orta hacimli kistler, solunum alışverişine yansımazlar. Bununla birlikte, evrimleri süresince hacimleri artıp akciğer zarı boşluğuna açılırlarsa, ihtilatlara neden olurlar.Çoğunlukla klinik belirti bulunmaz; kist yalnızca sistemli röntgen muayenesi sırasında ortaya çıkarılabilir. Bazen kanlı balgam, bir enfeksiyon ya da kistin akciğer zarı boşluğuna yırtılması ile akciğer zarı boşluğunda hava toplanması gibi bir ihtilatla kendini belli eder.

Röntgende niteleyici görünümlü, orta hacimli kistler (parlak, yuvarlak, düzenli, düzgün bir kenarla çevrili, ince çeperlidirler) ya da göğsün bir yarısının tamamını ya da yarısını kaplayan büyük hacimli kistler ayırdedilir. O zaman akciğer filminde, göğsün bir yarısında bir parlaklık saptanır; mediyastin (kalp) karşı tarafa doğru yer değiştirmiştir. Ayrıca röntgen filminde hem tepe düzeyinde, hem de kaburga diyafram sinüsünde akciğer dokusu ayırdedilebilinir. Görünüşü nasıl olursa olsun kist, tek ya da çok sayıda olabilir. Hattâ, bütün bir akciğer çok sayıda kistle kaplı olabilir.

0 yorum:

Yorum Gönder