ACI ÇİĞDEM TOHUMU -COLCHİCUMAUTUMNALE
Diğer İsimleri: Sonbahar Çiğdemi
Kullanılan Kısımları : Tohumu ve yumrusu
Kullanıldığı Yerler:
Dahilen: İdrar artırıcı, terletici, müshildir, romatizma ve gut hastalıklarında, ağrı dindirici olarak kullanılır (bilhassa gut’ta çok etkilidir).
Haricen: Gut ve romatizmada 1 tutam acı çiğdem tohumu 2-3 diş sarımsakla havanda dövülür elde edilen su bir tülbente emdirilir, ağrıyan yere sarılır. Her gün tekrarlanır. Bitki çok zehirli olduğundan dikkatle kullanılmalıdır, dahilen katiyyen kullanılmamalıdır.
ACI YAVŞAN -TEUCRİUM POLİUM
Diğer İsimleri : Koyun Yavşanı, Aksedef Otu, Sancı Otu, Meryem Saçı, Per Yavşan
Kullanılan Kısımları : Yaprakları ve tohumu
(Kısacık Mahmud-Yer Palamudu) familyasındandır.
Kullanıldığı Yerler:
Dahilen: İstiskada (vücudun su toplaması) ve sarılığa iyi gelir. Unutkanlığı giderir, hafızayı güçlendirir, iştahı açar, mide ağrılarını keser, uyarıcı ve kuvvet verici etkilere sahiptir. Safra kesesi ifrazatını artırır, tıkanmadan dolayı meydana gelen sarılığı giderir, mesane taşlarını düşürür, öksürüğü keser.
Mide hastalıklarına ve şeker hastalığına karşı kullanılır.
Kullanılışı: 1 bardak kaynar suya, 2 gr bitki konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir. Zehirli bileşikler taşınmadığından emniyetle kullanılır. Haşlanan suyu sirke ile beraber içildiğinde dalağa iyi gelir, idrar ve aybaşı kanını söktürür.
Haricen: Taze yapraklar ezilir, lapa halinde yaralara konulur, kuru yapraklar toz haline getirilir, habis yaralara sarılırsa geçirir. Haşlanan suyu bal ile şerbet yapılır, göze çekilirse göz kararmasınıda böylelikle önlemiş olur.
Kurdeşende; haşlanan suyu ile cild yıkanır.
Raziyane ve taze soğan suyu ile karıştırılır, göze çekilirse göz tansiyonunu önler. Suyu bütün haşereleri öldürücü olarak kullanılır.
0 yorum:
Yorum Gönder