Çok eskidenberi bilinen ve din kitaplarına bile geçen bir; meyvedir Yalnız bu meyvenin tazesi ağaçtan kopar kopmaz yenirse vücuda faydalıdır Eskiden izmir incirlerini Ağustos ayı geldiğinde olmuşlarını toplarlardı. Bugün ise Temmuz ayında iken zeytin yağı ile zorla oldurulmaktâ ve piyasaya sürülmektedir. Bu şekilde zorla erdirilmiş meyvelerin vitamin ve besin kıymeti olamıyacağı için yenmesi vücut için faydasızdır,
İÇİNDE BULUNAN MADDELER :
Demir, manganez, kalsyum, brom, vitaminlerden A. B1, B2, PP ve C vitaminleri bulunur. Bunlardan başka pankreas usaresine benziyen ve yağlan eriten latex adında bir amyiase bulunur. 100 gram incirde 100 kalori bulunur. 100 gram kuru incirde ise 250 gram kalori vardır.
VASIFLARI:
Çok besleyicidir ve hazmı kolaylaştırır. Vücuda kuvvet yerdiği için sporculara tavsiye edilir. Göğüs iltihaplarına karşı korur
NERELERDE KULLANILIR :
Hastalıklardan sonra, büyüme, çağında olan çocuklara, yaşlılara, gebe kadınlara, sporculara, bedeni ve asabi zafiyetlere, mide ve bağırsak iltihaplarında, kabızlıkta, akciğer, iltihaplarında çok tavsiye edilen bir meyvedir.
Kabızlığa karşı: Bir bardak süt içine 3-4 faze incir konur. Bu incirler dörde bölünür. Buna ilâveten 12 adet kuru üzüm sütün içine atılır. Burrlar ateşte pişirildikten sonra ertesi sabah aç karnına yenir.
Bir başka usulle altı incir biraz su içinde bütün gece ıslatılrr. incirler” ıslatılmadan evvel ılık suda yıkanırsa daha faydalı olur. Ertesi sabah bu incirler yenecek olursa kabızlık önlenir.
Taze incir ağacı yapraklarından 25 veya 30 gram bir litre suda kaynatılır ve içilirse öksürüğeiyi gelir, aybaşlarından bir kaç gün evvel içilirse ay hali fazla gelir. Anjin ve diş etleri iltihaplarında gargara yapılırsa iyi gelir.
incir ikiye bölünür süt veya su içinde pişirilirse yapılan yakı kançıbanı, yanık ve abseler üzerine konur.
İncir ağacının taze dalları veya yapraklarından akan süt siğil ve nasırlara karşı sabah akşam konulursa bunları yok eder. eder…
0 yorum:
Yorum Gönder