SPONSORLU BAĞLANTILAR

12 Ağustos 2010 Perşembe

Kulak İltihapları


Dış kulak iltihapları: Sık raslanırlar. Kulak zarını etkilemez, dış kulak yolu derisini etkiler ve özel tedavi gerektirirler. Nedenleri çeşitlidir (kaşırken oluşan yaralar, egzama, impetigo).

Hastalık etkeni stafilokoktur. Muayenede dış kulak yolunun irin dolu olduğu görülür, ağrı şiddetlidir, ateş ve lenf düğümü büyümesine bazen raslanır, bazen raslanmaz.

İltihap tepkisi (ateş) yoksa, tedavi yereldir (damla, merhem); ateş ve bol miktarda irinli akıntı varsa, yerel tedaviye ek olarak aspirin ve genel antibiyotik tedavisine başvurmak gerekir.
Kulak İltihapları

İvegen orta kulak iltihapları: Çoğunlukla, önce bir burun-boğaz iltihabı ya da nezle görülür. Yaz aylarında yüzerken de hastalık kapılabilir. Ayrıca, nedenler arasında sürekli burun çekmek ya da şiddetli sümkürmek sayılabilir. Süt çocuklarında sırtüstü çok uzun süreli yatış da, hastalık etmenleri arasındadır.

Hastalığa yolaçan etkenler bakterilerdir (stafilokok, streptokok).

Nezleli çocuğun kulaklarından birinde apansızın ağrı belirir; ateş 39-40°C’a yükselir. Kulak iltihabı bazen ağrısızdır, bazen de süt çocuğu aralıksız ağlar: Bu durumlarda, kulak zarları sistemli biçimde muayene edilmelidir.

Kulak iltihabının 3 evresi vardır:

— başlangıç aşırı kanlanma ve serum toplanmalıdır; kulak zarı çok kırmızı bir renk alır;

— sonra irin toplanmaya başlar (irinli dönem); yerleşmesi 24 saat ister;

— hiç bir tedavi uygulanmazsa, kulak zarı kendiliğinden delinerek önce hafifçe kanlı, daha sonra doğrudan doğruya irinli akıntı gelmeye başlar; akıntı dış kulak yolundan gelir.

Kulak iltihabı ilk evrede, herhangi bir tedavi olmaksızın kendiliğinden de geçebilir.

Gene de, enfeksiyon hızla ilerleyebileceğinden, genel bir antibiyotik tedavisine başvurmak daha iyi olur. Sonraki evrelerde, antibiyotik tedavisi mutlaka uygulanmalıdır. Kulak-burun-boğaz hekimleri, sistemli olarak irinli aşamada kulak zarını delerler (parasentez); çocuk hekimleriyse daha titiz davranır, ancak çok şiddetli ağrılarda bu çareye başvururlar. Antibiyotik tedavisi, durumun ciddiliğine göre 8-15 gün (ortalama) sürdürülür ve ancak kulak zarları denetlendikten sonra kesilir. Kulak iltihabının 3 haftada iyileşmesi gerekir.

Tedavi sayesinde ihtilatlara giderek daha ender Taşlanmaktadır; başlıcaları şunlardır:

— tekrarlamalar: Sık raslanır (yutak bademciklerinin alınması ancak geçici bir iyileşme sağlar) ve bazen kalıcı izler bırakabilir (kulak zarı delinmesi, bir ölçüde işitme yitimi);

— şakak kemiğinin mememsi parçası iltihabı (mastoyidit): Antibiyotikler kullanılmaya başlanmasından bu yana, belirtileri değişmiştir; çoğunlukla fazla belirti vermez, genel belirtiler de, kulak muayenesinde bulunan özel belirtiler de pek açık değildir. Kulak iltihabı uzuyor, bir türlü geçmiyorsa, çocuğun kilosunda artış olmuyor ya da düşme oluyorsa, mide ve barsak bozuklukları varsa, şakak kemiğinin mememsi parçası iltihabı akla gelmelidir.

Cerrahi girişim genellikle önemli bozunlara yolaçar; ameliyat sonrası dönem uzun ve güçtür; çoğunlukla, ameliyatın birkaç kez tekrarlanması böylelikle gerekir.

0 yorum:

Yorum Gönder