SPONSORLU BAĞLANTILAR

31 Temmuz 2010 Cumartesi

Küçük Çocuklarda Kas Gevşekliği


Kaslar, dinlenme sırasında sürekli bir gerilim içindedir. Normalde her eklemin farklı işlevlerini yerine getiren bütün kaslar arasında dengeli biçimde bölüştürülmüş olan bu gerilim, kemiklerin ve eklemlerin (özellikle omurga eklemlerinin) uyumlu gelişmesini ve günlük yaşamın gerektirdiği duruşları (başı dik tutmak, oturmak, ayakta durmak) daha yaşamın ilk yılından başlayarak sağlamak için gereklidir.

Kas gerilimi yeterli değilse (kas gevşekliği), hareketlerin yapılmaya başlaması da gecikir ya da hiç başlamaz. Daha ilerdeyse, çocuk yürüyemez ve durum ana-babanın dikkatini çeker.

Kas gevşekliğinin yanısıra, hareket bozukluğu da varsa, Werdnig-Hoffmann hastalığı (omurilik ön boynuzunu etkileyen kalıtımsal bir hastalık sonucu felç; hızla ölümle sonuçlanır), bir kas hastalığı ya da kas yorgunluğu hastalığı bulunup bulunmadığı araştırılmalıdır.

cocuklarda Kas Gevsekligi

Sakatlık ve felç durumu yoksa, raşitizm, kalp yetmezliği, böbrek yetmezliği, solunum yetmezliği, karaciğer işlevlerinde bozukluk, tiroyit bezinin yeterince çalışmaması, kromozom fapmcı (mongolizm) ve beyin hastalıkları (dölütte oksijenlenme yetersizliği, doğum sırasında travma, çok erken doğmuş olmak, embriyo ya da dölüt hastalıkları) bulunup bulunmadığı araştırılır.

Hastaların çoğunda, hastanede tam bir bilanço çıkarıldıktan sonra bile hiç bir neden bulunamaz. Bazen, ilerdeki aylarda, zeka geriliği ya da çırpınmayla birlikte ya da tek başına beyin kökenli felç yerleşir. Bazense, büyüme ve gelişmede bazı gecikmelere, özellikle yürüme gecikmesine karşın, evrim iyiye doğrudur. Zeka gelişmesi normaldir, hiç bir ihtilat belirmez ve gerek kas elektrosu, gerekse kas biyopsisi normal sonuç verir. Bu durumda, hele ailedeki başka kişilerde de’ kas gevşekliği varsa, hastalık iyicil doğuştan kas gevşekliği olarak nitelenir. Bu tür çocuklar ince yapılı, kas bakımından zayıftırlar; ama normal bir ömür sürerler.

0 yorum:

Yorum Gönder