SPONSORLU BAĞLANTILAR

12 Ağustos 2010 Perşembe

İvegen Gırtlak İltahapları


İvegen gırtlak iltihapları (akut İarenjit), çocukta en sık görülen gırtlak hastalıklarıdır; aşağı yukarı tümü virüs kökenlidir. Ama, grip özellikle kentsel bölgelerde çok görülmekle birlikte, ivegen gırtlak iltihabı ihtilatıyla sonuçlanmasına ender rastlanır.

Birkaç gün önceden nezle ya da enfeksiyonlu bir dönem olabilir. Bir gece apansızın boğuk ve ardı arkası kesilmeyen, havlar gibi öksürükle başlar. Ses kısılır, solunum güçleşir, huzursuzluk görülür.

Solunum güçlüğü ya da soluk darlığının şiddeti, bir çocuktan ötekine değişebilir. Bazen tehlikeli bir durum alarak acil tedavi gerektirir: Solunum sırasında göğüs kafesi bombeleşir, deri kaburgaların arasına, hattâ altına çekilir; ateş inişli çıkışlıdır.

Çocuğun genel durumu çoğunlukla iyidir; ama sıkıntının apansızın artabileceğini unutmamak gerekir. İlaç tedavisi sıkıntıyı hızla azaltmazsa çocuk hastaneye kaldırılmalıdır. Çocuğun yattığı oda nemli olmalıdır. Tedavi, aspirin, yatıştırıcı ilaçlar (barbitürik asit türevleri; kodein), boynun çevresine sıcak kompres ve kas içine kortizon iğnelerini içerir ve 1 vede 2 saat içinde sıkıntıları geçirir; ama ortaya çıkabilecek kan kalsiyum düzeyi düşüklüğü (hipokalsemi) belirtilerini mutlaka araştırmak gerekir. Öte yandan, hastalığın tekrarlama olasılığının büyük olduğu da unutulmamalıdır.

Gırtlak İltahapları
Gırtlak dili altı yerleşimli gırtlak iltihabının tablosu çok farklıdır. Gerçi klinik belirtiler (öksürük , ses kısılması, derinin kaburgalar arasına çekilmesi) aynıdır; ama ateş sürekli ve yüksektir, çocuk havlar gibi öksürmez. Tedavi, sıkıntıları rahatlatmaz. Belirtilerin sürmesi sonucu büyük bir solunum güçlüğü ortaya çıkar ve günlerce sürebilir; nedeni, gırtlaktaki iltihaplı ve enfeksiyonlu ödemdir. Çocuğu rahatlatmak, damardan antibiyotik ve kortizon türevleri vermek gerekir. Tablo ciddidir; gözetim de sıkı olmalıdır.

Kızamık, suçiçeği ve kuşpalazı (ender olarak) da gırtlak iltihabına yol açabilir.

0 yorum:

Yorum Gönder