SPONSORLU BAĞLANTILAR

29 Temmuz 2010 Perşembe

Karakafes Otu, Karaçalı Tohumu Meyvesi


KARAÇALI MEYVESİ (TOHUMU) – PALİURUS SPİNA

Diğer İsimleri: Çalı Dikeni -Çalı Tohumu, Çaltı Dikeni, İsa Dikeni, Karadiken, Kunar, Sincan Dikeni

Kullanıldığı Yerler:
Dahilen Kullanılışı: İshal kesici, idrar artırıcı ve taş düşürücü olarak kullanılır.

Kullanılışı: 1 bardak suya, 10 gr tohum konur, 10 dk kaynatılıp günde 3 bardak içilir.

Taze yapraklar çıban açıcı olarak çıbanların üzerine sarılır.

Kaynatılan suyu ile göze pansuman yapılır. Göz ağrısında tohumu toz haline getirilir, tülbentle elenir, gül suyuyla ıslatılıp göze konur.

Urlarda kabuğu toz haline getirilir, lapa halinde urlara konur.

KARAKAFES OTU – SYMPHYTUM OFFİCİNALE
Diğer İsimleri : Tıbbı Karakafes Otu – Merkep Kulağı
Kullanılan Kısımları : Kök ve yaprakları

Kullanıldığı Yerler:
Dahilen Kullanılışı: Karakafes otu kökünün kaynatılması ile elde edilen mayi bronşitte, zatülcempte, romatizmada, ishalde, basurda, kan tükürme, kan kusma, öksürük, mide rahatsızlıkları ve kanamasında, bronşiyal iltihaplanmalarda, ege kemiği iltihaplanmasında kullanılır.
Dahilen Kullanılışı: 1 bardak kaynar suya, 5 gr ince doğranmış kök veya yaprak konur, 10 dk bekletilir, günde 3-4 bardak içilir.
Haricen Kullanılışı: Kaynatılan su ile gargara yapıldığında boğaz iltihabını ve anjini yok eder. Haşlanan suyu ile yüze mesaj yapılırsa yüzdeki kırışıkları düzeltir.

Gece gelen ağrılara, incinme ve burkulmaya, ezik ve bereye felçli uzuvların üzerine sıcak lapa halinde, el ve ayaktaki kemiklerin deforme olmaları halinde, varis şişliklerinde, romatizmal adale şişlerinde, kramplarda, damar şişkinliklerinde, boyun ağrılarında, kemik iltihaplanmasında lapa halinde, romatizma ağrılarında, gut ve kemik ağrılarında, kan devranı bozukluklarında, omuzlar arası ağırşak rahatsızlıklarında banyo halinde. Varis, bacaklardaki dolaşım bozukluğu ve kemik kırıklarında kaynatılan suyun içine sokmak sureti ile kullanılır.

Sedefte; kara kafes kökleri toz haline getirilir, lapa halinde böylelikle hastalıklı bölgeye konulur. Birkaç gün devam edilir.

Karak kafes yapraklan kaynatılır, küvete konulur, banyo yapılır.

Karakafes hülasası kara kafes kökleri ince ince doğranır. Kavanoza doldurulur. Üstübaşa keskin sirke konulur. 14 gün sıcak bir yerde veya güneşte bekletilir, süzülüp, kullanılır.

0 yorum:

Yorum Gönder