SPONSORLU BAĞLANTILAR

28 Temmuz 2010 Çarşamba

Baldıran Otu Kökü, Baldırı Kara


BALDIRAN -CONİUM MACULATUM

Diğer İsimleri: Agu Otu-Mangalak

Kullanılan Kısımları: Sapları

Toplama Zamanı : Temmuz-Ağustos

Kullanıldığı Yerler:

Dahilen Kullanılışı: Ağrı kesici, antispazmotik, sinir yatıştırıcısı, siyatik, nefes darlığı, tetanos, sarada, köre ve boğmacada kullanılır. Nevraljide, beyin ve omurilik hastalıklarında, histeride, atardamar kireçlenmesine, prostata karşı ve şehveti artırıcı olarak kullanılır.

Kullanılışı: Yapraklar toz haline getirilir, günde 3 defa 0,25 gr içilir. Hülasası günde 3 defa 0,05 gr içilir.

Baldıran otu tohumu organ yumuşamaları, beyin kanaması ve yarı felç halinde çok faydalıdır.

1 gr tohum toz haline getirilir, 10 gr un 5 gr pudra şekeri ile karıştırılır.’Öğle yemeği üzerine 1 çay kaşığı su ile içilir. Doktor kontrolü olmadan kesinlikle kullanılmamalıdır.

Haricen Kullanılışı: Hülasası ile hazırlanan merhem ve yakılar ağrı dindirici ve teskin edici vasıflarından dolayı romatizma, gut ve lenfevi iltihaplar ve bilhassa kanser ağrılarına karşı kullanılır. Bitki şiddetli zehirli olup doza dikkat edilmelidir. Öldürücü doz yaprakta 6 gr’dır, tohum ve çiçek daha zehirlidir.

BALDIRAN KÖKÜ

Bu cins baldıran zehirli olmayan kökleri yenilebilen bir bitkidir. Diyaliz hastalarının tedavisinde hasta azda olsa idrar çıkarabili-yorsa bir aylık tedavi ile hasta tamamen iyileşebilmektedir. Hasta idrar çıkaramıyorsa bir aylık baldıran tedavisinden sonra, iki ay daha baldıranla beraber fakat ayrı ayrı sarı kantaron (kılıç otu) kullanılacaktır.

Baldıran aynı zamanda, böbrek, kum ve taşında, iltihapta, ürede, dalak, karaciğer büyümesi, siroz başlangıcı, dışarıdan kan verilen kan kanserli hastalarda da faydalıdır.

Kullanılışı: 8 kg kaynar su içerisine 500 gr doğranmış baldıran kökü konur, tekrar 40 dk kaynatılır, süzülür, dolapta ağzı açık olarak muhafaza edilir, sabah, öğle, akşam yemeklerden bir saat önce birer bardak içilir. (Konulacak kap plastik olmamalıdır). Sarı kantaron aynen baldıran gibi hazırlanır ve aynı miktarda kullanılır.
BALDIRI KARA -ASPLENİUM ADİANTUMNİGRUM

Diğer İsimleri : Bağrı Kara-Kara-baldır

Kullanılan Kısımları: Toprak üstü kısımları

Kullanıldığı Yerler:

Dahilen Kullanılışı: İdrar artırıcı, yumuşatıcı, (tirakeit) öksürüğe karşı, nezlede, burun ve boğaz hastalıklarında, anjinde, bronşitte, balgam söktürücü, solunum yolu hastalıklarında ve astıma karşı kullanılır. Tat vericidir, sarılıkta, dalak rahatsızlığında, mesane taşında, kısırlıkta ve saç çıkarıcı olarak da daha faydalıdır.

Kullanılışı: 1 bardak kaynar suya, 4-6 gr ufalanmış bitki konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir.

Haricen Kullanılışı: Saçları gürleştirmek için 50 gr bitki 1 kilo suda 10 dk kaynatılır, elde edilen su ile saçlar yıkanır.

DUVAR BALDIRI KARASI -ASPLENİUM RUTAMURARİA: Bu cinside aynı maksatlarla kullanılır.

0 yorum:

Yorum Gönder