SPONSORLU BAĞLANTILAR

12 Ağustos 2010 Perşembe

Kulak Hastalıkları


Dış Kulağın Doğuştan Gelişme Bozuklukları: Kulak kepçesi, hem dış kulak yolunun korunmasını hem de sesi toplayarak, iç kulağa iletilmesini sağlar. Doğuştan bozukluklarda kulak kepçesinin basit şekli bozuklukları yanısıra yapısal değişikleri de görülür. Bu değişiklikler tek ya da çift taraflı olabilir. Gerekirse dışkulak yolunun görünümünü düzeltecek plastik onarımlar yapılır. Günümüzde kıkırdak nakli kolaylıkla yapıldığından onarım kolaydır. Ameliyatın başarılı olamayacağı durumlarda, yapay kulak kepçeleri takılmaktadır. Bunlar plastikten ya da diğer uygun maddelerden hazırlanmakta görümü düzeltmek amacı ile kulağa takılmaktadır.

Gürültü ile İlgili İşitme Kayıpları: Yüksek ve rahatsız edecek nitelikteki seslerin büyük çoğunluğu işitme aygıtında haraplanma yapar. Bu haraplanma ivecjen ya da süreğendir. Kulağın yakınında patlayan mantar, çocuklarda sık görülen haraplanma nedenidir. Rok ve diğer disko müzikleri kulakta harap-lanmaya yol açabilir. İşitme kayıpları sürekli olabilir. Çocuklar gürültülü işyerinden uzak tutulmalıdır. Yetişkinlerde iş yerindeki gürültü nedeniyle sağırlıklar olabilir. Evdeki genç kız ve genç erkekler özellikle kardeşlerini düşünerek, teyplerini sonuna kadar açmamalıdırlar.
Sekizinci Sinir Tümörü: Sekizinci sinir, işitme sinirinin diğer adıdır. Çevre dokularda bulunan tümörlerin yayılması ya da doğrudan sinire ait tümörlerdir. Sinirin zedelenmesi işitmeyi engeller. Sağırlığa neden olabilir. Tümör aşırı derecede büyüyecek olursa işitme kaybının yanısıra yüzde felçler, gözlerde uyuşmalar ortaya çıkar. Tanı, odyometrik değerlendirmelerle konur. Büyük tümörlerin çıkarılması güçtür. Küçük tümörler kolay çıkarılacağından zamanında kulak, burun, boğaz hekimine hemen başvurmak gerekir.

Kulak Memesi İltihapları: Kulak memesindeki iltihapların kıkırdağa yayılmadan önlenmesi gerekir. Kulakmemeleri gelişi güzel deldirilmemelidir. Meydana gelecek bir enfeksiyon kulak kepçesinin bütünüyle hırpalanmasına neden olabilir. Delme işlemi hekimler tarafından yapılmalıdır.

Dış Kulak Yolunda Çıban Çıması: Dış kulakta kıl diplerinin haraplanması ya da kuruluk sonucu, çatlaklarda çıban ve apseler gelişir. Bunlar olgunlaştıktan sonra boşaltılarak tedavi edilir. Kulak yolunun minicanlılardan arınmasını sağlayacak, özel bazı sıvılar da yararlı olur. Ağrılar için ağrı kesici ilaçlar alınır. Ancak kulağa bir hekimin önerisi olmadan bir takım maddeler akıtılmamak dır.

Dış Kulak Yolunda Çıkıntıların Olması: Bazen kemik uzantıları kulak yoluna ilerleyerek, daralmasına yol açar. Üzerindeki deri, çok yüzeysel olduğundan, en ufak bir zedelenmede kanama olur. Dışkulak yolunda biriken akıntının akmasını da engeller. Kemiklerin cerrahi yolla çıkarılması gerekir.

İvegen Orta Kulak Memesi Yangısı: Orta Kulağın en önemli savunma mekanizması östaki borusudur. Östaki borusu, ortakulağı genzin arkasına bağlar. Sürekli yutkunma ve diğer uygulamalarla orta kulağın hava değişimi sağlanır. Bu hava değişimi aynı zamanda orta kulakla dışkulak yolu arasındaki basıncı da dengeler. Topçuların top atışı sırasında ağızlarını açmaları östaki borusu aracılığı ile ortakulağa ulaşacak olan ses dalgaların dışkulak yolundaki basınçla dengeleyebilmesi içindir, östaki borusu titrek tüylü epitel ile döşenmiştir. Ortakulağın dıştan gelen yabancı maddelere karşı korunmasında bu titrek tüylü yapının büyük yardımı vardır. Minicanlılar östaki borusu aracılığı ile orta kulağa girer, hapşmrken ya da diğer yollarla meydana gelen basıncın etkisi ile östaki borusu ağzından başlayan iltihaplı olay ortaku-doğru ilerler. Minicanlılar, basıncın etkisi ile de ortakulağa fırlatılır. Ortakulaktaki iltihaplanma diğer üst solunum yolu iltihaplanmaları ile birlikte olur.

Ortakulağın ivegen yangısında en önemli bulgular kulak ağrısıdır. Bu kulak ağnsı kulak zarının yırtılmasına ve çene ekleminin şakak kemiği ile yaptığı eklemin yangılanmasına bağlı olur. Ağrı oldukça şiddetlidir. Dişlerin kapanması bozulur. Çiğnemeyi göçleştirir. Orta kulakta salgınıp birikmesi sonucu iletim bozulur. Hasta sanki bir borunun içerisinden konuşuyormuş gibi bir duygu içerisindedir. Muayene sırasında kulak zarı yangılı ve kalınlaşmıştır.

Muayene sırasında bazı kulak kemiklerini görebilirler. Oysa orta kulak ivecen yangısındaki. kalınlaşma bu kemikçiklerin görülebil-mesini engeller. Zann ortası çöküktür. İvegen ortakulak yangısı çevre kemik ve dokulara yayılabilir. Kemik yapılarda ve çevre dokularda iltihaplanma ve apse yapar. Yayılım hemen her yönedir. Ayrıca, içkulaktaki geçitler aracılığı ile çevre kemik yapıyı eriterek, kafa içi bölgelerin yangılanması da görülür. Tedavisinde yerel ve genel ağrı kesiciler kullanılır. Hekime başvuruncaya kadar sıcak, masaj yararldır. Aspirin ve benzeri ağrı kesiciler alınabilir. Hekime zamanında gidilir ve kulak zarı hekim tarafından delinirse yara kolay kapanır. Hekime gitmekte geç kalınırsa iltihap zan deler yaranın kapanması çok güçleşir. Zarın büyük ameliyatlarla onanmını gerektirecek bozukluklar ortaya çıkar. Hekim gerekli antibiyotik tedavisi ile birlikte salgılann azaltılmasını sağlayacak tedaviyi de başlatır. Ancak, tedavinin dikkatli ve hekimin önerdiği süre kullanılması gerekir. Başlangıç döneminde hekime başvurulursa iltihaplanma antibiyotiklerle ortadan kaldınlabilir.

* Kulak ağrısi sırasında kulağa hiç bir şey damlatılmaz,

* Süt, sağılmaz,

* Zeytin yağı akıtılmaz,

* Kulak aktığı zaman asla damla kullanılmaz,

* Kulak zarı delik ise yıkanmada kulak girişine vazelinli pamuk tıkanarak suyun kaçması önlenir

* Dışkulak ve kulak yolu, küçük parmağa sarılmış bir havlu ile temizlenmelid ir.

* Kulak ağrılarında zamanında hekime başvurulur,

* Kulakta biriken kirler hekim tarafından temizlenir.

BİLİMSEL adı kolesteatoma olan bu hastalıkta, yüzeyde boynuzsu bir tabaka birikir. Deri, orta kulağa ilerleyecek olursa, dökülen boynuzsu tabaka hücreleri orta kulakta birikir. İlerleme için za-nn delik olması gerekir-. Artık birikintisi üzerinde minicanlıların üremesi kötü kokulu bir akıntının sürekli akmasına neden olur. Hastalık, çevredeki kemik yapıları eritir. Menenjieal komplikasyonların meydana gelmesine yol açar. Tek tedavisi ameliyattır.

0 yorum:

Yorum Gönder