SPONSORLU BAĞLANTILAR

12 Ağustos 2010 Perşembe

Kulak Hastalıkları – 3


Kulakta Yabancı Cisimlerin Bulunması: Çocuklar yabancı cisimleri sık sık kulaklarına kaçırırlar. Böyle bir durumda hemen hekime götürmelidir. Ancak, halkın sık yaptığı büyük bir yanlış vardır. Kulağa, nohut, fasulye, buğday v.b. şeyler kaçtığında kesinlikle kulağa su damlatılarak çıkarılmasına çalışılmaz. Bunlar su alıp şişerek kulak zarının zedelenmesine ve yırtılmasına yol açar.

Kulak Zarının Doğuştan Şekil Bozuklukları, kulak kepçesi ve diğer kulak yapılarındaki gelişim bozuklukları ile birliktedir. Kimi zaman kulak zarı yetersiz gelişmişken kimi zaman da yerleşim yeri hatalıdır. Plastik cerrahi ile onarımı mümkünse hemen yapılır. Değilse gereksiz uygulamalardan kaçınılır.

Kulak zarının yırtılması, bir çok nedene bağlıdır. Bunların içinde, en önemlisi ivegen ortakulak yangısıdır. Diğeri zedelenmedir. Ani patlama, sürekli basınç yumruk gelmesi, hatalı suya daima, su kayağı gibi olaylar zedelenme yapar. Kulak zarı 8 mm. çapındadır. Ortakulak yangılarında yırtılabilir. Yangı sırasında, hekime gidilmelidir. Gidilmeyecek olursa, zar ken-dilğinden delinerek, içerisindeki cerahat akar. Bu durumda zarın kendi kendini onarımı çok zordur. Çoğu kez de yetersiz bir onanm olur. Bazen, aşın duyarlılık sonucu kulak zarı delinebilir. Kulak incelemeleri otoskop adı verilen aletle yapılır. Kulak zarı delindiğinde hasta cerahatli bir akıntının varlığından yakınır. Bu cerahat, orta kulaktan gelir. Hemen orta kulak yangısı, tedavi edilmelidir. Bu kişiler kulaklarına su kaçırmamalıdırlar. Su, beraberinde mini canlıları birlikte taşır. Bu da ortakulaktaki yangının tekrar alevlenmesine ve kulak zanndaki deliğin onarılmaz hale gelmesine neden olur. Çocukları denize sokmadan hekimin önerileri alınmalıdır. Banyo yaparken, kulağa su kaçmaması için plastik tıkaç ya da pamuk konmalıdır.

Kulak Kemikçiklerinin Doğuştan Bozuk Olması: Ses iletimini almak üzere, hazır bekleyen sinir uçlarına bağlı alan kulak kemikçikleri, ortakulakta yer aljr. Bu kemikçiklerin bir ya da birkaçı doğuştan eksikse iletim aksar. Kimi zaman da bu kemikçikler birbiri ile hatalı bağlantı yaparlar. Bütün bu gelişim bozuklukları iletim tipi sağırlık nedeni olabilir.

Otoskleroz: Şakak kemiğinin bazı bölgelerinde anormal kemik büyümeleri sonucu olan bir hastalıktır. Daha çok içkulak ile ortakulak arasında bulunan oval pencerede yer alır. Buradaki büyüme kulak kemikçiklerinin pistona benzer şekilde oval pencereyi iterek iç kulak sıvısı içerisindeki sinir uçlarının etkilenmesini engeller. Genellikle soya çekimle ilgilidir. Daha çok yirmi yaşından sonra başlar. On yaşının altındaki çocuklarda da işitme kaybına neden olabilecek, kadar otos-kleroz gelişebilir Ameliyatla düzeltilmesi gerekir.

0 yorum:

Yorum Gönder