SPONSORLU BAĞLANTILAR

30 Temmuz 2010 Cuma

Sivilcelerin Artması Nasıl Önlenebilir?


Sivilcelerin artması nasıl önlenebilir?
Ergenlik sivilceleri, iç salgı bezlerinin işleyişindeki düzensizlikten ileri geldiği için dıştan yapılacak bir tedaviden ziya­de, bir uzman denetiminde uygulanacak dahilî bir tedavi daha etkili olur.
Ancak, alınan bazı tedbirlerle sivilce­leri azaltmak ve cildi bozmalarını önle­mek mümkündür.

1-Cilt temizliği: Her şeyden önce cilddeki aşırı yağlanmayı önlemek gerekir.Gözeneklerin açılması için deri yüzeyindeki ölü hücreler temizlenmeli­dir. Çünkü kalan bakteriler iltihaplan­maya yol açar. Yüzü sabun ve bol su ile yıkamak yeterlidir. Ancak bu arada cil­din tabiî yağım yok etmemek için, yağ­sız bir nemlendirici ile korumayı da ih­mal etmemelidir. Gündüzleri hafif bir sı­kıştırıcı losyon ile silinerek de temizlik sağlanabilir.

2- Buhar banyosu: Ergenlik sivilceleri­ne karşı buhar banyosu tavsiye edilir. Buhar banyosu gözenekleri açarsa da, yağ birikintilerini temizlemez. Ancak genişleyen gözeneklerden siyah noktala­rı sıkıp çıkarmak daha kolay olur. Fakat siyah noktayı sıktıktan sonra üzerinin, alkol gibi bir dezenfektanla mutlaka silinmesi gerekir.
Dikkat edilmesi gereken bir husus, si­vilcelerin asla sıkılmaması gerektiğidir. Bu cildi tahriş etmekten başka sonuç vermez. Hele iltihaplı sivilceleri sıkarsa­nız, mikrobu kendi elinizle sivilcenin dört bir yanına dağıtmış olursunuz.

3-Ergenlik sivilceleri ve güneş: Güneş ışınları ergenlik sivilcelerine genellikle iyi gelirse, de bazen bunları büsbütün azdırabilir. Güneşin ultraviyole ışın­ları cildin soyulmasına, bunun sonu­cunda, bezlerin tıkanıklığının giderilme­sine yol açar. Ancak fazlası, cildi tahrip edeceğinden, dikkatli olunmalıdır.
Temiz havanın da başlı başına koru­yucu bir etkisi vardır. Ama açık havada yorulup terlediğinizde hemen yıkanmaya bakın. Bazı uzmanlar terlemenin sivil­celeri çoğalttığı inancındadırlar.

4- Hazır alıp kullanabileceğiniz sabun ve müstahzarlar: Sivilcelere karşı yapı­lacak mücadelede cild temizliği esastır. Piyasada cildi temizlemek için çok çeşit­li ilaçlı sabun ve losyonlar vardır. Bun­lar her ne kadar cildin derinliklerine ulaşmasalar da yüzeydeki bakterileri azaltırlar. Böylece ikinci derecede bir infeksiyon ihtimali azalmış olur.
Hazır temizleyicilerle yüz, masaj yapı­larak temizlenirse, gözeneklerde yağ bi­rikmesi ve tıkanma bir dereceye kadar önlenebilir.

En iyi çare, cildin üstteki ölü tabaka­sının soyulmasıdır. Akne tedavisinde kullanılan, çeşitli adlar altında satılan losyon ve kremler kullanılarak gözenek-lerdeki birikintiler temizlenir. Bunlar
yüze ilk sürüldüğünde hafif bir yanma, hissedilir. Daha sonra cild kızararak ke­se yapılmış gibi soyulur. Bu düzenli ara­lıklarla uygulandığında yüzdeki fazla de­rin olmayan ergenlik izleri tamamen böylece kaybolabilir.

Ergenlik sivilcelerinin tıbbi tedavisi Antibiyotikler

Antibiyotikler sivilceleri tamamen ge­çirmez, ama azaltır. Uygulanan dozlar, normal infeksiyon tedavisinde kullanı­lan dozun yaklaşık dörtte biridir. Anti­biyotikler, deri altı yağ salgısını yağ asi­dine çeviren bakterilerin üremesini en­gelleyerek, sivilceleri tedavi ederler.
Ancak doktor kontrolü olmadan, ken­di kendinize antibiyotik almanız tehlike­li ve zararlıdır. Antibiyotik tedavisi dü­şük dozda ve uzun süreli yapılır. Ama önce mikrobûş. cinsinin tayin edilip, ona uygun antibiyotik alınması gerekir.
Ergenlik sivilceleri ve perhiz Çikolata, tatlılar ve dondurmalar, Kı­zartmalar, nişastalı yiyecekler, meşru­bat ve fındık fıstık gibi kuruyemişler, bi­berli, baharlı besinlerin sivilceli ciltlere zararlı olduğu söylenir. Ancak bunları ye­mek zevkinden mahrum kftlîrıpkfa sivilcelerden kurtulacağınıza dair kesin bir delil de yoktur. Ama yine de bir yiyece­ğin sivilcelerinizi artırdığım farkederse-niz, onu yememeye dikkat etmenizde ya­rar vardır.

Ergenlik sivilceleri ve makyaj

Güzelliğinize, dış görünüşünüze son derece önem verdiğiniz ilk gençlik yılla­rında, ergenlik sivilcelerinin yüzünüzü bozması sizi üzebilir.
Ancak pudra, fondöten gibi makyaj malzemeleri ile bunları gizleme yoluna gitmek de yanlış olur. Bu malzemeler belki o an için akneleri birazcık gizleye­cektir ama, çok daha çabuk yayılmaları­na da sebep olacaktır.

Beyaz noktalar
Ter ve yağ bezlerinde ufak Kistler olursa, bunlar burun köprüsü üzerinde, yanakların üst kısmında ve gözlerin al­tında minicik, beyaz kabarık noktalar oluşturur. Bu kısımlarda yağ salgısı azdır. Bezler genellikle patlamaz ama yağ kalınlaşır. Sertleşip beyazlaşır.
Bu tür beneklerin oluşmasını önlemek imkansızdır. Yapılacak tek şey, beyaz noktaların üzerindeki deriyi sterilize edilmiş ucu yakılmış bîr iğne ile yırtıp, hafifçe sıkmaktır. Sonra cilde mutlaka, antiseptik (alkol, kolonya vb.) sürülmelidir.

0 yorum:

Yorum Gönder