SPONSORLU BAĞLANTILAR

28 Temmuz 2010 Çarşamba

Akasya Çiçeği ve Akça Ağaç



AKASYA ÇİÇEĞİ ve AKÇA AĞAÇ -ROBİNİAPSEUDOACACİA
Diğer İsimleri: Salkım Çiçeği
Kullanılan Kısımları: Yapraklan, gövde kabuğu

Kullanıldığı Yerler:
Dahilen Kullanılış Biçimi: Nefes darlığı ve astımın şikayetlerini geçirir, yatıştırıcı, ishal kesici ve safra artırıcıdır, kanamalarda faydalıdır, mikrop öldürücü, sinir bozukluğunda, safra kesesi hastalıklarında kullanılır.

Kullanılış Biçimi: 1 bardak kaynar suya, 4-6 gr ufalanmış yaprak veya çiçek konur, 10 dk bekletilir, günde 1 bardak içilir.

Gövde kabuğu 1 bardak suya, 4-6 gr ufalanmış kabuk konur, 5 dk kaynatılır, günde 1 bardak içilir.

Yapraklar: Yüksek dozlarda alındığında hafif zehirlenme yapar.
Haricen Kullanılışı: Kaynatılan suyu ile gargara yapılırsa diş eti yaralarına iyi gelir, göze pansuman yapılırsa gözdeki sivilceleri giderir göze keskinlik verir. Kaynatılan suyu ile sarkan, porsumuş azalar ovalandığında kuvvetlendirir, düzeltir.
AKÇA AĞAÇ – ACER CAMPESTRE – SÜTLÜ ÇINAR, SİVRİ YAPRAKLI ÇINAR, AKÇA AĞAÇ ACER PLATANOİDES – İSFENDAN ÇINARI, DAĞ ÇINARI

ADİ AKÇA AĞAÇ, ÇINAR – ACER PSEUDOPLATANUS – KAVLAN, TATAR AKÇA AĞAÇ – KÂRA AKÇA AĞAÇ

ACER TATARİCUM – AKÇA AĞACA BENZER DİŞ BUDAK -ACER NEGUNDO-Hepsi aynı familyadandır.

Kullanılan Kısımları : Yapraklar, ağaç kabukları, taze dalları öz suyu çiçek ve ağaç kısımları.

Kullanıldığı Yerler: Dahilen: İlk 4 ağacın körpe dallarından soyulan kabuklar idrar söktürücü ve ishal kesici olarakda kullanılır.

Kullanılış Biçimi: 1 bardak kaynar suya, 10 gr ufalanmış yaprak veya dal kabuğu konur, soğuduktan sonra süzülür, günde 3 defa 1 kaşık içilir. Kavlan cinsinin gövdesinden yaralamak sureti ile elde edilen tatlı su (usare) süzülüp kaynatıldıktan sonra körpe organizmaların güçlendirilmesinde gıda olarak kullanılır.

Mide kanserinde, akça ağacın gövdesinin içinde meydana gelen (inonotus obligücüs) adlı mantar ufalanır, 1 çay bardağı kaynar suya, 1 tatlı kaşığı konur, 30 dk bekletilir, günde 3 çay bardağı içilir. Mide kanserinde, akçe ağaç yakılır külünden 20 gr, 100 gr su ile karıştırılır, (kap cam olmalıdır) bir müddet bekletilir, üzerindeki durusu bulandırılmadan alınır günde 3 defa 1 fincan içilir üzerine süt, limon veya portakal suyu içilmelidir. Bu tedavi esnasında bol proteinli gıdalar yenilmelidir (bilhassa et gibi)
Bu tedavi mide kanserinin ilerlemesini ve iç organlara yayılmasını önler.

Haricen Kullanılış Biçimi: Kavlan cinsinin dal ve yapraklarından haşlanarak elde edilen mayi göz iltihaplarına karşı kompres halinde kullanılır. Sedefte sütlü çınar-sivri yapraklı çınarın taze kabukları toz haline getirilir, sirke ile merhem yapılır hastalıklı cilde sürülür. Acer negundo (çiçekli diş budak) hariç diğer ağaçların hepsinin taze dal kabuklan ve diğer kısımları kaynatılır, elde edilen su ile başa kompres-yıkama yapıldığında saç dökülmesini önler. Dizlerdeki şişliklerde sütlü çınar (acer platanoides) ağacının yapraklan kaynatılır, lapa haline getirilir, hastalıklı uzva sarılır kaynatılan suyun içerisine hastalıklı uzuv sokulur.

Cildi besleyici sütlü çınar (acer platonoides) ağacının taze dal ve yaprakları kaynatılır, bu su ile yüz yıkanır yüze kompres yapılır. Yaralarda sütlü çınar (Acer Plan-tanodes) ağacı yakılır külü yara-İarın üzerine serpilir.

0 yorum:

Yorum Gönder