SPONSORLU BAĞLANTILAR

15 Ağustos 2010 Pazar

Üretra Kanseri


Uretra, torbada toplanan idrarı dışarıya atan kanaldır. Fizyolojik deyimle işeme yoludur, idrar sisteminde şekil ve yapı olarak böbrek­ler, idrar yolları ve mesane erkekte ve kadında aynıdır. Ancak, uret­ra -kadınla erkek arasında ayrıcalık gösterir.
Erkek, uretrası, mesanede haşlar prostatın içinden geçer, peni­se girer ve penisin ucunda sonlanır. Böylece, erkekte bu kanal iki vazife görür Hem idrarı ve hem de cinsel birleşmede meniyi (er su­yunu)) dışarıya atar.
Kadın uretrası ise, yine mesanede başlar müstakil bir kanal ola­rak haznenin (vaginanın) üstünde seyir eder ve dudaklar arasında hazne ağzının üstünde ayrı bir delik olarak dışa açılır. Böylece uret­ra kadınlarda yalnız bir vazife görür, idrarı mesaneden dışarı atar.
Üretranın, ya dışarıdan giren mikropların veya vücutta ve özel­likle böbrek, idrar yolu ve mesanede mevcut enfeksiyonların etkileri ile iltihabı sık görülür ise de üretra kanseri çok nadirdir Bugüne kadar tıp literatürüne geçmiş uretra kanseri vak’alarının sayısıda çok azdır.

0 yorum:

Yorum Gönder