SPONSORLU BAĞLANTILAR

28 Temmuz 2010 Çarşamba

Boğa Dikeni, Deve Dikeni, Bostan Bozan, Boncuk Otu


BOĞA DİKENİ -ERYNGİUM CAMPESTRE

Diğer İsimleri: Deve Dikeni, Deve Elması, Çakır Dikeni, Göz Dikeni, Tengel Dikeni

Kullanılan Kısımları: Kök ve çiçekli dalları

Dahilen Kullanılışı: İştah açıcı, öksürük kesici, idrar artırıcı, uyarıcı, cinsi gücü artırıcı, şekerde, ödem ve ürede kullanılır.
Kullanılışı: 1 bardak kaynar suya, 10 gr çiçekli dallarından veya kökünden konur, soğuyunca süzülür, 1 günde tüketilir.
BONCUK OTU -MYOSOTİS ARVENSİS

Diğer İsimleri : Kuşgözü, Unutma Beni

Kullanılan Kısımları; Yaprakları, çiçek uçları

Toplama Zamanı : Mayıs-Ağustos

Kullanıldığı Yerler: Ağrıyı keser, cinsi gücü artırır, bedeni güçlendirir, lapa halinde göz hastalıklarında faydalıdır, kulak rahatsızlıklarında kullanılır.

BOSTAN BOZAN -CUSCUTA EUROPAEA

Diğer İsimleri : Cin Saçı, Eftumin, Kuskut, Gelin Saçı, Gilamaç

Kullanılan Kısımları: Sapları
Toplama Zamanı : Haziran-Ağustos

Kurutma Şekli: Gölgede

Kullanıldığı Yerler:

Dahilen Kullanılışı: İdrar artırıcı, müshil, bağırsaklara yumuşaklık verir, gaz ve safra söktürücü, sinir, dimağ, felç, el ve ayak titremelerinde ve mafsal rahatsızlıklarında kullanılır, solucan düşürücü olarak da faydalıdır.

Kullanılışı: 1 bardak kaynar suya, 5 gr bitki konur, 10 dk bekletilir, günde 3 defa 1′er tatlı kaşığı içilir. Haşlanan suyundan 20 gr bal, tuz ve sirke ile karıştırılarak içilirse merak hastalığına müptela olanlara ve mide bağırsak ağrı ve şişkinliğine iyi gelir Sara ve kara sevda hastalıklarında kebere kökü ile kaynatılıp içildiğinde faydası görülür. 24 gramı 360 gr keçi sütü ile haşlanıp içilirse spazmları çözer, ağrıları geçirir. Haricen yara ve çıbanlarda kullanılır.

DEVE DİKENİ -SİLYBUM MARİANUM-CARDUUS MARİANUS

Diğer İsimleri : Köy Göçerten, Sütlükengel, Akkız, Kangal Dikeni, Meryem Ana Dikeni,

Kullanılan Kısımları :Yaprakları—gövdesi — tohumu

Kullanıldığı Yerler:

Dahilen Kullanılışı: Toprak üstü kısımları (dalları) idrar artırıcı, ateş düşürücü, romatizma ağrılarını azaltıcı, yatıştırıcı ve iştah açıcı olarak kullanılır.

Asabi gerginliğin giderilmesinde, tansiyon düşürücü, güç verici, karaciğer, basur, nefrit, atardamar rahatsızlıkları, bronşitte, yemeği hazmettirici, mideyi güçlendirici, cinsi arzuyu artırıcı, sarılıkta, zatülcempte ve safra kesesi taşlarının düşürülmesinde, böbrek ve mesane rahatsızlıklarında variste ve rahim hastalıklarında da, kullanılır.

Kullanılışı: 1 bardak kaynar suya, 10 gr ince kıyılmış bitki konur, 10 dk bekletilir, yemeklerden önce 1 bardak içilir.

1 bardak suya, 10 gr tohum konur. 5-10 dk kaynatılır, yemeklerden önce 1 bardak içilir. Tohumlar toz haline getirilir, günde 12-20 gr sirke ile içilir.

Deve Dikeni Tohumu: Deve dikeni tohumu toz haline getirilir, bal ile karıştırılıp yenilirse cinsiyet organlarını güçlendirir, cinsi arzuyu artırır, deve dikeni tohumu 250 gr, çörekotu 100 gr, toz haline getirilir, balla macun yapılıp yenilirse damar sertliği, nefes darlığı, kalp spazmı ve adale kramplarında faydalıdır. Karaciğer hastalıklarına karşı ve safra artırıcı olarak tohum toz haline getirilir, bal ile karıştırılarak yenilir.

Veya tohumu 1 bardak suya, 10 gr konulur, 10 dk kaynatılıp, yemeklerden önce 1 bardak içilir.

Basurda, 2 bardak suya, 10 gr deve dikeni tohumu toz halinde konulur, 10 dk kaynatılır, sabah -akşam 1 bardak içilir. Son yıllarda dış ülkelerde fazla içki kullanmaktan meydana gelen karaciğer hastalıklarına karşı deve dikeninin içinde bulunan sily-marin (Flavo-lignan) türevi bileşiklerden hazır ilaçlar kullanılmaya başlanmıştır.

Haricen Kullanılışı: Deve dikeni çiçeği, tohumu, yaprağı dövülür, yağ veya mumla karıştırılıp yaralara ve katı urlara sürülürse iyi eder.

DEVE KULAĞI -BALDAN LAPPA MAJOR

Diğer İsimleri: Dulavrat Otu

Kullanılan Kısımları : Kök ve yaprakları

Müzmin romatizma ağrılarını giderir. Kanı temizler, vücuttaki zehirli maddeleri terletmek sureti ile giderir. Gut’ta faydalıdır. İdrar söktürücüdür, idrar yollarındaki rahatsızlıklarda, kum ve taşlarda faydalıdır.

0 yorum:

Yorum Gönder