SPONSORLU BAĞLANTILAR

29 Temmuz 2010 Perşembe

Kalkan Otu, Kamış Kökü, Kanarya Otu, Kantaron Çiçeği, Kaplan Otu


KALABAR BAKLASI – PHYSOSTİCMACALABAR REEN

Bronşit, nevralji ve kabızlığı giderici olarak toz halinde 0,05 gr su ile içilir. Tentüründen 0,50 gr. kullanılır.

KALKAN OTU – TELTARİAAUİACEA

Dahilen Kullanılışı: Tohumu toz haline getirilir, 4 gr içilirse dalak şişliğine ve kabızlığa iyi gelir, böbrek taşlarını eritir, karaciğer tutukluğunu giderir, bağırsak solucanlarını düşürür, kara sevda, sara, titreme ve sinir ağrılarında çok faydalıdır, cinnet getirmişlere ve sinirli kimselere içirilirse faydası görülür.

Tohumu toz haline getirilir, arpa suyu ile içilirse nefes darlığına iyi gelir.

Haricen Kullanılışı: Tohumu toz haline getirilir, balla macun yapılır, mafsallara lapa gibi konulursa siyatik, sara ve sıracaya iyi gelir.

KAMIŞ KÖKÜ – ARUNDO PHRAGMİTES

Diğer İsimleri: Beyaz Kamış -Süpürge Kamışı

Kullanıldığı Yerler:

Dahilen Kullanılışı: İdrar artırıcı, terletici, kan temizleyici özellikleri vardır, idrar yolları hastalıklarında, gut ve romatizmada başarı ile kullanılır.

Kullanılışı: 1000 gr suya, 60 gr kıyılmış kamış kökü ve 40 gr meyan kökü konur, 10-20 dk kaynatılır, günde 1-2 bardak içilir.

Vücuda herhangi bir şey battığında; kamış kökü, yaban soğanı ile ezilir, batık olan yere lapa halinde konulur.

KARGI KAMIŞI – ARUNDO DONAX

Diğer İsimleri: Masura Kamışı

Kullanıldığı Yerler:

Dahilen Kullanılışı: İdrar artırıcı, iştah açıcı, terletici, kan temizleyici, özellikleri vardır.

İdrar yolları hastalıklarında gut ve romatizmada başarı ile kullanılır.

Kullanılışı: 1 bardak suya, 10 gr kıyılmış kök konur, 15-20 dk kaynatılır, günde 1-2 bardak içilir.

KANARYA OTU – STELLARİA MEDİA

Diğer İsimleri : Serçe Otu – Serçe dili

Kullanılan Kısımları : Yapraklı dalları

Kullanıldığı Yerler:

Dahilen Kullanılışı: Anjinde, ishal kesici, solucan düşürücü, yumuşatıcı, kan dolaşımı bozukluklarında, aybaşı düzensizliklerinde, basur, öksürük, sinirlilik hallerinde, idrar artırıcı ve balgam söktürücü etkilere sahiptir.

Taze olarak bol miktarda yenildiğinde vücudu dinçleştirir.

Kullanılışı: 1 bardak kaynar suya, 10 gr bitki konur, 10 dk bekletilip içilir.

Haricen Kullanılışı: Anjinde gargara şeklinde ve yara iyi edici olarak kullanılır.

Ezilerek merhem haline getirilir, yara ve berelere konulursa çabuk kapanmalarını temin eder.

KANTARON ÇİÇEĞİ – ERYTHRAEA CENTAURİUM

Diğer İsimleri: Küçük Kantaron Kırmızı Kantaron

Kullanılan Kısımları: Kurutulmuş çiçekli dalları

Toplama Zamanı : Haziran-Ağustos

Kurutma Şekli: Gölgede

Kullanıldığı Yerler:
Dahilen Kullanılışı: Hazmı kolaylaştırır, iştahı açar, mide zafiyetinde, ishal kesici, gaz giderici, kansızlıkta, kuvvet verici, vücudun su toplaması halinde (istiskada), sara’da, kan dolaşımını düzenleyici, mide yanmasında, karaciğer, siroz ve safra kesesi hastalıklarında faydalıdır. Zayıf etkili bir ateş dürücüdür.

Nefes darlığı (astım)nı, öksüğü giderir, kan tükürmeye faydalıdır, hayzı söktürür, karındaki ölücenini çıkarır, bağırsak kurtlarını döker, mide ağrısını, aybaşı sancısını keser, balgamı ve safrayı çıkarır, içteki eski iltihaplı yaraları ve ülseri tedavi eder. Midede asit fazlalığında, akciğer hastalıklarında, damar sertliği ve sinir iltihabında, nezlede, bronşitte, idrarını tutamayanlarda, sık idrara çıkanlarda, basurda ve filebitte faydalıdır.
Kullanılışı: 1 bardak kaynar suya, 4-10 gr ufalanmış bitki konur, 10 dk bekletilir, günde 2 bardak öğle ve akşam yemeklerinden önce içilir. Bu şekilde iştah açıcı ve hazmettirici olarak kullanılır. Diğer yerlerde kullanımı yemeklerden sonradır veya toz haline getirilir, günde 0,5-2 gr içilir.

Kantaron çiçeğinden 5 gr sirke ile yapılmış bal şerbeti ile içilirse dalak ağrısını geçirir. Vücutta su toplanması (istiska) halinde haşlanan kantaron suyundan sabah aç karna 1 çorba kaşığı içilir. Bir müddet devam edilir. (Tecrübe edilmiştir)

Çiçeği toz haline getirilir, 6 gr bal iie macun yapılıp yenilir ve bir müddet devam edilirse sara hastalığını meydana getiren köpüğü çıkarır.

10 gr üzümle kaynatılıp içilirse kan dolaşımını düzene koyar, sara’da da faydalı olur.

Haricen Kullanılışı: Kantaron toz haline getirilir, zeytinyağı ile karıştırılır. Kesik yaralara, cerahatli yaralara ve çıbanlara konur.

Haşlanan suyu arpa unu ile hamur haline getirilir, delinmemiş urlara yakı gibi konulursa olgunlaştırıp deler.

Haşlanan suyu ile gözlere banyo yapılırsa göz ağrılarını giderir. Haşlanan suyuna sirke ilave edilip başa sürülürse baş ağrılarını geçirir.

Kekik suyu ile haşlanır, süzülür, bu su ile gargara yapılırsa bademcik iltihabında ve ağız yaralarında şifalı olur. Mafsal, siyatik ve gut ağrılarında çok şifalıdır. Haşlanan kantaron posası lapa şeklinde kullanılır. Taze kantaron sıkılır, elde edilen sudan kulağa damlatılırsa, kulak ağrısına daha iyi gelir, bu su ile gözler yıkanırsa kataraktı giderir.

KAPLAN OTU – DORONİCUM PARDALİ ANACHES-DORONİCUM ORİANTELE

Diğer İsimleri: Baylık Otu 2 cinstir.

Kullanıldığı Yerler:

Dahilen Kullanılışı: (Oriantele cinsi) Kökü kuvvet verici ve kısırlığa karşı tavsiye edilir.

Diğer cinsi, kalbi ferahlatır, kalbi, mideyi, ciğeri ısıtır, yemeği hazmettirir.

Haricen Kullanılışı: Başa bağlandığında uykuda sıçramayı defeder.

KAPLAN BOĞAN YUMRUSU – ACONİTUM NAPELLUS

Mafsal iltihabında (romatoit artritte eklem iltihabı eklem yangısı); 2 fincan 50 derecelik alkole 2 tatlı kaşığı toz haline getirilmiş kaplan boğan otu kökü konur, 4-5 gün oda sıcaklığında bekletilir, geceleri yatarken 1 çay kaşığı ilaç ağrıyan bölgeye sürülür, üzeri yün bezle sarılır, bir müddet devam edilir.

Mafsallarda şişlik varsa; tedaviye daha uzun süre devam edilmelidir (tedavi esnasında ciltte sivilceler meydana gelirse tedaviye ara verilmeli sonra yeniden devam edilmelidir).

0 yorum:

Yorum Gönder