SPONSORLU BAĞLANTILAR

31 Ağustos 2010 Salı

Süt Bebeklerinde Beyin Sert Zarıaltı Kan Toplanması


Beyin sert zarı ile örümceksi zar (beyin zarları tabakaları) arasında yerel kan toplanmasına bu ad verilir. Beyin-omurilik sıvısıyla ilgisi yoktur; hemen her zaman iki yanlıdır ve beynin her iki yarıküresini kapsar. 3 ay-1 yaş arasındaki süt bebeklerinde, çoğunlukla bir kafatası travmasından sonra, bazen de bir beyin zarları iltihabından ya da toplardamardan serum verilmesini gerektirmiş su yitimlerinden sonra görülür.

Teşhis, kafatası hacminin anormal ölçüde hızlı artışına, bıngıldağın gerilmesine, kafatası dikişlerinin genişlemesine, çırpınmalar, kas gerginliği bozuklukları ve bilinç bozuklukları bulunmasına dayandırılır. Genel durum bozulur; kansızlık, kusmalar ve ateş belirir.

Tamamlayıcı muayenelerde göz dibinde ağ tabaka kanamaları ve ön bıngıldağa iğneyle girildiğinde kan gelmesi, teşhisi doğrular.

Beyin Sert Zarıaltı Kan Toplanması

Hastalık bazen belirtisiz, bazense tersine şiddetli olarak belirtili, ciddi evrimlidir. Tedavi edilmezse ciddi bir beyin hastalığı ortaya çıkabilir.

Hastanede beyin sert zarı altına birkaç kez iğneyle girilerek, toplanan kan boşaltılır. Ama bazı hastalarda, boşaltmadan sonra yeniden kan toplanması eğilimi görülür ve kesin boşaltma için ameliyata başvurmak gerekir. Bu nedenle, beyin sert zarıaltı kan toplanmalarının nasıl bir evrim göstereceği, başlangıçta kestirilemez.

0 yorum:

Yorum Gönder